Златото се опитва да расте, но остава под натиск заради силата на долара

Златото нарасна днес в опит да възстанови спада от 2% в предишния ден, но вероятно ралито няма да успее заради оптимизма около долара. Той се стабилизира след възстановяването вчера на част от загубите в петък. Спот цената е 1154 долара при понижение вчера с 2.2%.

Неспособността на метала да да удържи растежа от 3% от петък накара инвеститорите да го продават очаквайки нови негови загуби. По-скъпият долар обезкуражава покупките му от притежатели на други валути.

В същото време продължава отлива на средства от фондовете търгуващи със злато, което показва, че интереса на инвеститорите към метала е спад и очакват спад на цената при силното възстановяване на американската икономика и вероятността за по-ранно повишение на лихвите на Федералния резерв.

Активите на най-големия фонд в света търгуващ със злато SPDR Gold Trust спаднаха в понеделник с 0.25% до 725.36 тона, което е ново шест годишно дъно.

Според анализатори цената на златото може да падне до 800-900 долара за тройунция, нива които не са виждани от 2008/2009 година. Не малко специалисти очакват нива близо до 1000 долара още в края на тази година.

На физическия пазар покупките от Китай, който е най-големия потребител на метала в света, остават стабилни, но на по-ниски цени. Физическият сектор не е достатъчно силен след спада на цената преди няколко дни до четири и половина годишно дъно. Това сигнализира за очаквания за по-ниски цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *