Вълната от съкращения в Европа ще достигне своя пик през годината

Председателят на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер прогнозира, че съкращенията на работна ръка ще достигнат пик през годината, въпреки предприетите от Европейския съюз и отделните страни членки мерки, пише EUobserver.
На конференция в Брюксел, организирана от европейските търговски обединения, Юнкер призова да се пристъпи към скорошно осъществяване на реформите, гласувани на срещата на Г-20 в Лондон в началото на април.
Той прогнозира, че Европа вероятно ще трябва да вземе още мерки за стимулиране на икономиката, ако вече предприетите не проработят до 2010 година. С това изказване той преповтори призивите на САЩ за повече държавни средства за борбата с икономическата криза, но с известна доза предпазливост. Според него, не бива да сезахвърли с лека ръка постигнатото в последните 10 години, за да изпадне ЕС в една „кредитна спирала“.
Нямаме право да стоварваме дълговете си върху бъдещите поколения, коментира Жан-Клод Юнкер. Най-пресният пример в това отношение е Германия, която е застрашена от преминаване на 3-процентната бариера на бюджетния дефицит. Други няколко страни вече я преминаха и ЕК отправи препоръки за свиването на дефицитите в „разумни“ срокове.
Според председателя на еврогрупата, най-важно в момента е да се отблокира работата на застиналата европейска финансова система чрез очистването на банките от „токсичните“ им активи. В тази връзка, още вчера представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че на заседанието си следващия месец институцията ще приеме нетрадиционни икономически стимули, за да подпомогне икономиката.
Анализатори предполагат, че ЕЦБ ще свали още лихвените проценти, както и ще се обърне към неконвенционалните стимули, по подобие на Фед и Японската централна банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *