Планинските ни курорти пълни с българи за празниците

Планинските ни курорти са пълни с българи за великденските празници, а резервациите за майските празници над 80% също са факт, съобщава в. „Монитор“.
Товаса потвърдилиродни туроператори пред всекидневника, които отричат твърдения, че хотелите ни ще останат празни заради недобрата им ценова политика.
Българите отново са се превърнали във важен фактор за нашия туризъм, коментират от бранша. Вече не става дума за съревнование България-чужбина, а за сравнение на предлагано качество.
През пролетта българи не ходят на море, а предпочитат отлично уредените условия на планинските хотели, които предлагат закрити басейни, удобства, отопление, каза Станислав Новаков, зам.-председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Даниел Сираков, председател на постоянната комисия по туризъм в Троян, потвърди за „Монитор“, че хотелите в региона са вече резервирани над 80%.
По негови наблюдения чужди туристи пристигат организирано от някои европейски страни като Франция и Италия, но много по-висок е делът на индивидуално пътуващите чужденци, които пристигат у нас по два начина – след като са прочели интересна информация за страната ни в интернет или по препоръка на приятели. Именно техният ръст се увеличава чувствително.
Веднъж за Великден, а след това и за началото на май, популярни региони като В. Търново, Арбанаси, Боженци, района на Централен Балкан, край язовирите, типичните архитектурни комплекси са напълно заети.
През приближаващите празници всички цени у нас са приемливи, обобщава Новаков. Сега бизнесът трябва да работи много усилено над постоянно подобряване на обслужването и на храната, включена в пакетите, за да бъдат родните туристите удовлетворени.
Отговорно и сериозно можем да кажем, допълни Новаков, че българите вече са важен фактор и точно те ще бъдат катализатор на процеса за промяна на качеството на обслужване.
Записванията на румънци за празниците е масово и по всяка вероятност ще надхвърли миналогодишния бум. Повечето от тях пътуват с личните си автомобили, а в последния момент ще пристигнат и такива, които ще търсят настаняване на място. На Черноморието вече заемат своите места германски и скандинавски туристи, чиито интерес към страна ни бе известен още по време на изложението ITB в Берлин. От 1 май започва пристигането и на руснаците.
От ДАТ са съобщили пред вестника, че в търсене най-добрия интерес на туристите, от агенцията обмислят създаване на специален линк на своята интернет страница, където хората да оставят своите добри и негативни впечатления от почивки, обслужване, условия за настаняване. Така форумът ще бъде и място за сигнали, по които Комисията за защита на потребителя да се самосезира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *