Въпроси и отговори за гарантирането на влоговете

Повишеният размер на гаранцията, съкратените срокове на изплащане, както и по-добрата Ви осведоменост осигуряват Вашето спокойствие и стабилността на банковата система.
Росен Николов- Председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Въпрос: Чии влогове гарантира Фонд за гарантиране на влоговете в банките?

Отговор: ФГВБ гарантира влоговете в банките на български и чуждестранни физически и юридически лица.

Въпрос: Гарантира ли Фонд за гарантиране на влоговете в банките влоговете във всички банки?

Отговор: ФГВБ гарантира влоговете във всички банки, лицензирани от Българската народна банка (БНБ) да приемат влогове, както и в клоновете на български банки в чужбина.

Влоговете в клонове на чуждестранни банки от държави, които не са членки на Европейския съюз, също се гарантират от ФГВБ, когато в съответната държава не се предоставя гарантиране на влоговете, не се гарантират влогове в клона на банката в чужбина или се осигурява по-ниско покритие или обхват от това на ФГВБ. В последния случай гаранцията на ФГВБ покрива разликата между нивото на покритие и обхвата на гаранцията.

Влоговете в клонове на чуждестранни банки от държави-членки на Европейския съюз са защитени от съответната система за гарантиране на влоговете в тези държави и не се гарантират от ФГВБ.

Въпрос: Има ли влогове, непокрити от гаранцията?

Отговор: Изключени по закон от гарантираното покритие са влоговете на банките и финансовите институции; застрахователите, пенсионните и осигурителните фондове, с изключение на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване; инвестиционните посредници и дружества; гаранционните фондове, включително ФГВБ; държавата и държавните институции; и общините.

Не подлежат на гаранция влоговете на акционери в банката с повече от 5 сто участие, на членове на управителните и контролните органи и одиторите на банката, както и на техните съпрузи и роднини по права и по съребрена линия до втора степен включително.

Изключени са също привилегированите влогове, т.е. влоговете с индивидуално договорени по-добри лихвени условия от тези, които банката публично предоставя на вложителите си и прилага по отношение на тях.

Влоговете, свързани с „пране на пари” , също са изключени от гаранцията, ако титулярят им е осъден с влязла в сила присъда.

Въпрос: Ако имам влогове в няколко банки, влоговете ми ще бъдат ли сумирани, за да се определи размера на гаранцията, която ми се полага?

Отговор: Не. Влоговете в различни банки са гарантирани по-отделно. Централата на дадена банка и всички офиси на клоновете и, обаче се считат за една банка. Следователно, ако имате влогове в централния офис и в един или повече клонове на една и съща банка, когато се изчислява гарантираното покритие, влоговете Ви се сумират

Въпрос: По какъв начин Фонд за гарантиране на влоговете в банките определя собствеността върху даден влог?

Отговор: Въз основа на докуменцията на влоговете, водена от фалиралата банка (под особен надзор), и на доказателства, представени от вложителя.

Въпрос: Ако клиента разпръсне паричните си средства в повече от една банка, може ли да увеличи гарантираното покритие?

Отговор: Да. Гаранцията по влоговете се определя на принципа „един вложител една банка”. Ако Вие разпръснете паричните си средства в различни банки, те са гарантирани в всяка една отделна банка до нивото на покритие от 196000 лв.

Въпрос: Кога се получава сумата на гаранцията по влога?

Отговор: По закон ФГВБ започва изплащането на гарантираните влогове на титулярите на сметки най-късно до 20 работни дни, след като БНБ отнеме лиценза на банката. При наличие на изключителни обстоятелства, този срок може да бъде удължен с още 10 работни дни. Вие, от своя страна, следва проявите правата си рамките на общия петгодишен давностен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *