В Бразилия обсъждат бъдещето на интернет

В Бразилия ще се състои среща за бъдещето на интернет. Световни лидери ще обсъждат как мрежата трябва да бъде регулирана, съобщава „Би Би Си“.

Президентът на Бразилия Дилма Русев организира двудневното събитие NetMundial малко след твърденията, че Националната агенция по сигурността в САЩ е подслушвала телефона й и е следяла имейлите й.

Около 850 държавни служители, учени, активисти и технически експерти ще присъстват на срещата. Целта е да се съгласуват общи принципи и да се подчертаят специфични теми и въпроси, които могат да послужат за основа за последващите дискусии относно управлението на интернет средата.

Към момента САЩ определя кой ръководи Службата за присвояване на имена и адреси в интернет (IANA), отговорна за регулирането на мрежата. Вашингтон обаче цели да прехвърли отговорността на „глобално общество с повече заинтересовани страни“ до септември 2015 г. В тази връзка възниква необходимостта от обсъждане бъдещето на онлайн средата.

„Интернет е колективна мрежа и нейното управление и регулиране трябва да бъде изградено по същия начин“, заяви експертът по интернет сигурността в Бразилия Вирджилио Алмейда.

„Част от силата на интернет през последните десетилетия е в това, че в техническите аспекти не е оказвано директно политическо влияние. Истинският кошмар ще има, ако правителствата започнат да променят техническите стандарти, така че да отговарят на търговските им интереси, ако отстранят оперативната съвместимост между различните страни или региони по света, и ако им се даде възможност за извършване на масови наблюдения и подслушвания и контрол над съдържанието в мрежата“, заяви Томас Хюджис, ръководител на групата за човешки права Article 19, който също ще присъства на NetMundial.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *