В България се внасят 10 хил. т кашкавал годишно

Годишно в България се внасят 10 хил. т кашкавал, чиято цена е много по-ниска от тази на традиционния български продукт, сочат данни на Института по аграрна икономика.Става дума за подвеждане на потребителите, тъй като технологията, по която се произвежда вносният продукт, е различна, посочи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров: „Европейско жълто сирене се етикира незаконно като „кашкавал“. Това не е правилно“.

Няма отговор на въпроса защо Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите не реагират на това закононарушение, отбеляза Зоров.Според Зоров у нас има 241 хиляди крави, кандидатстващи за субсидия, а срещу тази цифра стоят под 480 хил. т декларирано мляко. Разделени, двете цифри дават 2,12 т на крава. Около 20% от животните в България произвеждат две трети от млякото, а субсидирането на останалите е губещо.

Божидар Иванов от Института за аграрна икономика обясни, че от 2003 до 2014 г. стопанствата, в които се отглеждат млечни животни, у нас са намалели четири пъти: „Проблемът на българското млечно животновъдство не е в броя на кравите, а в млеконадоя, който е около 80 на сто по-нисък от този в ЕС. За 2015 г. средно за съюза той е 6,8 т на крава, докато в България той все още не може да достигне 4 тона“.

Според Иванов не е ясно къде отива част от произвежданото у нас мляко, защото в ЕС през настоящата година се преработват над 92% от произведеното мляко, докато у нас за 2014 г. този процент е едва 45: „Голяма част от българското мляко или не се декларира, или не достига до млекопреработвателните предприятия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *