Три оферти за БТК.

Скоростната процедура за продажба на БТК се движи по график, само с леко удължаване на някои междинни срокове. Така, ако не настъпи някаква драматична промяна, още следващия четвъртък – 19 ноември, най-големият по приходи телеком в България ще има нов собственик. Вариантите кой ще е той, вече са сведени до три: Спас Русев, Марк Шнайдер или Панос Германос. И в трите случая в схемата влиза и голям финансов инвеститор, подкрепящ кандидата.

Четвъртък – 12 ноември

Това беше срокът, в който четирите кандидата, подали първоначални оферти, трябваше да внесат и обвързващи такива, включително със записани цени. Към края на работния ден според източници на вестника пликовете са били три.

Единият от тях е от гръцката Olympia заедно с американския хедж фонд Third Point. Съобщение за това беше публикувано в информационната агенция Bloomberg, а „Капитал“ го потвърди от запознати с хода на процедурата. Olympia е частна гръцка компания, контролирана от Панос Германос (познат с едноименната си веригата, която продаде преди години). Third Point пък е инвестиционна компания, основана от милиардера Дан Лоеб. Представители на консорциума са отказали коментар пред Bloomberg.

Вторият плик, за чието наличие вестника потвърди, е от Марк Шнайдер – собственик на европейския кабелен оператор UPC, подкрепен финансово от американския фонд за дялови инвестиции CVC.

Третият плик очаквано е от българина, известен като лобист от времето на Симеон Сакскобургготски, Спас Русев. Именно той е спряган и като най-вероятен бъдещ собственик на телекома, доколкото за офертата му се смята, че ще бъде финансово подкрепена от ВТБ – банката, която е в ролята и на продавач на БТК. Самият Русев не беше открит за коментар до редакционното приключване на броя.

Така от надпреварата, по всичко личи, отпада четвъртият кандидат, който беше подал необвързващо предложение за БТК – мистериозното M1, за което се смяташе, че е с ливански произход.

Четвъртък – 19 ноември

Това е датата, на която в Лондон ще бъде проведен и самият аукцион за БТК. На него ще могат да се явят само представители на дружествата, подали оферти този четвъртък, които пък дотогава ще трябва да са внесли депозит за участие. Минималната цена на търга ще е най-високата посочена в запечатаните пликове на кандидатите.

На търга всъщност се продават 100% от акциите на регистрираното в Люксембург InterV Investment. През две други дружества то е 100% притежател на БТК.

До продажбата се стигна, след като акционерите в телекома (на върха на веригата на собствеността й това са Цветан Василев с 43.33%, руската ВТБ през лондонското си звено VTB Capital с 33.33%, и кредитори на компанията с 23.33%) не успяха да върнат мостов кредит от 150 млн. евро. Заемът беше отпуснат от група банки срещу залог 100% от InterV, а срокът за плащането му изтече в края на май. Агент по заема и основен негов държател е VTB Capital. Банката според споразумението за финансирането е длъжна в резултат да продаде обезпечението, за да върне парите си.

Тоест VTB търси минимум 150 млн. евро плюс натрупаните лихви и такси (с които сумата става над 180 млн. евро), а остатъкът би трябвало да се разпредели между акционерите в БТК. Реално Цветан Василев няма да получи нищо, защото каквито и пари да бъдат преведени по която и да било негова сметка, тя ще е блокирана от държавата. Акциите на самото InterV са запорирани пак от държавата. За да получи достъп до БТК, новият й собственик със сигурност ще трябва да плати и на нея (по линия на кредитите от КТБ при покупката на телекома от Василев), като спряганата сума е между 120 и 180 млн. евро. Отделно новият собственик поема задълженията на телекома, които са 360 млн. евро по облигации с падеж 2018 г. Който и да спечели БТК сега, в близките месеци или години ще опита да оправи юридическата каша около компанията и да я препродаде срещу печалба.

Менда Стоянова се обяви за лобист на бедните пушачи. България, която е забранила пушенето на обществени места и рекламата на цигари по медиите и чието население е първенец в ЕС по заболявания, причинени от тютюнопушене, се оказа с парламент, който го насърчава. И чийто председател на бюджетната комисия Менда Стоянова се обяви за „лобист на бедните пушачи“.

В сряда Народното събрание одобри окончателно лобистка промяна в акцизите на цигарите в полза на местните цигарени производители. Тя насърчава масово пушенето на най-евтините цигари, тъй като те ще поскъпнат възможно най-малко от следващата година.

Промяната облагодетелства „Булгартабак“ – неофициално собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, който вече официално притежава 5% от акциите, и „КТ интернешънъл“ (от групата на „Винпром Пещера“). Поправките бяха одобрени на второ четене в зала с 95 гласа за срещу 31 против и четирима въздържали се. В подкрепа на промяната на акцизните ставки, които оскъпяват продуктите от високия ценови сегмент, гласуваха ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ, както и двама депутати от Патриотичния фронт и двама независими (виж карето).

С новия текст се отменя гласуваният миналата година от същия парламент акцизен календар, който предвиждаше плавно поскъпване на всички марки цигари от началото на следващата година. Сега поскъпване също ще има, но най-евтините цигари ще поскъпнат с не повече от 20-30 стотинки, докато за по-високия клас идеята по думите на Менда Стоянова е да се увеличат с 1.10 лв. на кутия.

Ставките и причините за приемането им бяха обект на повече от час дебат между политическите сили, като от Реформаторския блок обвиниха партньорите си в управлението в лобизъм.

Защо се приемат новите акцизи

Принципно вдигането на данъка се прави заради задължения на България към Европейската комисия страната да достигне минимален акциз на 1000 къса цигари от 90 евро до 2018 г. Разбъркването на тежестта обаче е изцяло местно решение.

Още през лятото финансовият министър Владислав Горанов поиска от чуждестранните цигарени компании да изкупят 5000 тона български тютюн, като заплаши, че в противен случай ще размести акцизните ставки. Тъй като чуждестранните компании не купуват суровина директно, а чрез специализирани компании, те очаквано не се включиха на пазара на тютюн.

Конкретната поправка, с която се увеличава акцизът, беше внесена без обществено обсъждане и икономическа обосновка в последната вечер преди заседанието на правителството. Според проекта специфичният акциз на цигарите ще бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса, а пропорционалният акциз, който е процент от цената на една кутия, се увеличава от 23% на 38% през следващата година. Така България става единствената европейска държава, която увеличава пропорционалния акциз.

Мотивите на финансовото министерство са, че ако ниският ценови сегмент не поскъпва рязко, така потребителите ще пушат легални цигари и няма да търсят контрабанда. И при двата варианта на акцизен календар обаче най-евтините цигари поскъпват еднакво, а разликата е, че при новия вариант скъпите поскъпват много повече.

Пореден раздор в коалицията

Дебатите около цигарените акцизи отново разделиха ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, като за пореден път ГЕРБ получи подкрепа от ДПС за промените.

Мартин Димитров от РБ изтъкна, че няма причина да се променя сегашният акцизен календар без икономическа логика. Той отбеляза, че е съгласен, че трябва да се бори сивата икономика, и попита защо още не е поискана нотификация за въвеждане на измервателни уреди във фабриките. Допълнителният контрол беше гласуван преди почти година, но под условие че финансовото министерство поиска и получи одобрение от Брюксел. Ведомството, удобно за местните производители, не поиска нужната ратификация.

От Реформаторския блок директно обявиха, че текстовете са лобистки и в полза на двата български производителя. „Има и акционери в тях в залата. Нека не правим този лобистки текст и да запазим решението си от миналата година. Мотивите за този данък не са да пълним хазната, а да покрием разходите за здравеопазване. Какво казвате вие на българските малоимотни граждани – че желаем тяхната смърт, да измрат по-бързо, че желаем по-нисък акциз, за да са болни“, попита Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

Сега

870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат. Почти 40% от българите в трудоспособна възраст, или около 870 хил. души нито учат, нито работят. Около 300 хил. от тях са младежи. Това сочат данните за пазара на труда на Българската стопанска камара, представени вчера съвместно с „Отворено общество“ и Световната банка. Според изследването се наблюдава изключително тревожна тенденция на потомствена безработица – децата на безработни родители също са без работа. Според БСК 40% от безработните младежи у нас са от семейства, в които и родителите не работят. Годишно от пазара на труда отпадат между 30 хил. и 40 хил. заети.

Тези данни заедно със застаряването на населението са огромно предизвикателство пред пазара на труда. Миналата година например на всеки 60 деца от 15 г. до 19 г., влизащи в трудоспособна възраст, се падат по 100 възрастни хора – от 60 г. до 64 г. За сравнение, това съотношение само преди 15 г. е било в полза на младите – 124 деца към 100 пенсионери. Според прогнозата на БСК през 2050 г. от всеки 5-има българи трима ще са пенсионери и само двама работещи. За да се компенсира намаляването на работната сила, производителността трябва да нарасне с 3-4 пункта, изчисляват работодателите.

Въпреки високата безработица – почти 10%, половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на кадри за ключови позиции. Разминаването между търсене и предлагане е огромно, както и между образованието и позициите на пазара на труда. Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има „глад“ за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Дефицит на пазара на труда има и за висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти. 55% от фирмите у нас твърдят, че не могат да намерят подходящи кадри. В същото време повече от половината хора с диплома от университет работят на позиции, за които се иска само средно образование. Най-често срещаните дефицити в уменията на работещите у нас са в областта на търговските компетенции, личната ефективност, воденето на преговори, управлението на конфликти и процеси и вземането на решения, показват данните на БСК.

Според изследването структурата на икономиката също се променя. Увеличава се броят на микропредприятията – със 17%, а намалява броят на малките (с 13%) и на средните (с 22%) фирми. За 5 г. са закрити 85 големи предприятия.

Тревожни са данните и за напускащите страната. Според БСК всяка година около 40 хил. младежи емигрират, като 20% от тях са абитуриенти, съобщи Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК. В Южен централен район с икономически център Пловдив едва 58 на сто от висшистите остават в региона. Само София успява да задържи 80% от висшистите си, съобщи програмният директор на „Отворено общество“ Боян Захариев.

Свободният пазар на ток върви към поредно отлагане. Свободният пазар на тока за гражданите върви към поредно отлагане и може да бъде въведен, евентуално, чак от 1 май. Според енергийното ни министерство причината е, че процесът изисква време, а от Световната банка препоръчали на България реформата да бъде плавна. Според предишни намерения, забавени с около 8 години, битовите абонати трябваше да могат да избират доставчик на ток от 1 януари. Впоследствие срокът бе изместен за началото на март, след това – за 1 април. Сега се очертава ново забавяне.

„Дали ще е 1 април, дали ще бъде 1 май, но при всички положения ще има междинен период, който да даде възможност за адаптация на битовите потребители. Смятам, че това е разумно решение по отношение на пълната либерализация“, каза вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Тя участва в съвместното заседание на енергийната комисия и на комисията за наблюдение на КЕВР, които приеха бюджета за 2016 г. Петкова отбеляза, че ще бъде нужно време за адаптиране, защото „нямаме необходимост от сътресения в сектора“. „Хората първо трябва да бъдат информирани, второ да знаят какви са рисковете“, обобщи министърът.

Петкова обясни, че докладът на Световната банка, който трябва да даде насоки за работата на бъдещата енергийна борса, все още не е готов. Първоначалните препоръки обаче били либерализацията на пазара да стане плавно. По-рано през деня Николай Минков от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори коментира, че министър Петкова би трябвало да е първият гражданин, който да излезе на свободен пазар като битов потребител, за да даде личен пример. Вторият потребител трябвало да бъде председателят на КЕВР Иван Иванов, който в момента дори можело да бъде набеден, че е в конфликт на интереси. Причината – освен че е битов абонат, той определя и цените на регулирания пазар.

Според изискванията на ЕС България трябваше да е въвела свободния пазар на ток още преди години. Заради отлагането на процеса и бавенето на законодателните мерки срещу страната ни започна наказателна процедура. И до момента само големите индустриални потребители могат да избират доставчик от свободния пазар, а от 1 януари се предвижда това да стане възможно и за малките фирми, които работят на регулирания пазар.

Под въпрос е не само „свободата“ за бита, но и цените на тока. Вчера Българският енергиен холдинг (БЕХ) реши да се договаря пряко с 12-те банки, които проявиха интерес да предоставят кредит от 650 млн. евро, но поискаха държавна гаранция. Финансовият министър Владислав Горанов категорично отказа. „Директните преговори могат да дадат изключително много възможности“, заяви вчера зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. Намирането на „свеж ресурс“ за БЕХ е важно, тъй като с тези пари дъщерната НЕК трябва да погаси задълженията си към „Контур Глобал Марица-изток“ 3 и „ЕЙ И ЕС Гълъбово Марица -изток“ 1. Това е основното условие за намаляването на цената, по която НЕК купува тока от тях. Николов изтъкна, че е оптимист за преговорите, които можело да приключат в рамките на две-три седмици. Доколко новият заем ще се оскъпи при липсата на държавна гаранция, не бе коментирано.

24 часа

До 2 г. – минимални заплати по длъжности. Механизъм за увеличаване на заплатите изработват социалното министерство, синдикатите и работодателите.

С него ще се определят минимални нива на заплащането по длъжности и браншове на база икономически критерии, потвърди зам.-министърът на труда Гълъб Донев в интервю за в. „24 часа“.

Праговете ще се договарят между синдикати и работодатели всяка година и ще са задължителни за фирмите.

Държавата само ще регулира преговорите, но няма да се намесва. Ще си запази обаче правото да определя минимална заплата в бюджетния сектор.

Механизмът трябва да е готов през 2016 г. и евентуално да започне да се ползва от 2017 г., обясни зам.-министърът.

Интервюто със зам.-министърът на труда Гълъб Донев четете тук.

Предлагат 150 лева глоба за тирове с износени гуми. Необжалваеми глоби до 150 лв. за шофьори, чиито тирове са с износени гуми, и по-големи санкции, ако водачите не спазват правилата за движение по пътищата, предлага пътната агенция. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на пресконференция за зимното поддържане на републиканската мрежи.

„Много често транзитно преминаващите и тежкотоварните превозни средства не спазват нормативните изисквания за дълбочина на протектора на гумата, нямат вериги за сняг и създават сериозни предпоставки за образуване на задръствания, катастрофи и дълъг престой в снега за всички останали шофьори“, заяви още министърката.

Тя поиска по-сериозни санкции и за водачите на леки автомобили, които не са със зимни гуми.

От пътната агенция искат още в Закона за движение по пътищата да се въведе задължително използване на зимни гуми от леките коли и по-голям размер на грайфера за товарните през зимните месеци. Доклад с предложенията вече е изпратен до министър-председателя Бойко Борисов.

Павлова предположи, че по този начин ще се повиши събираемостта на глобите. С парите от санкциите можели да се финансират полегнали полицаи в градовете и допълнителни мантинели там, където стават най-много катастрофи.

Министър Павлова заяви, че към днешна дата липсват 500 машини от необходимите 3200. Доставени са около 50% от нужните за целия зимен период материали, което означава, че първите седмици на очакваните снеговалежи през декември могат да бъдат „покрити“.

Карта на републиканските пътища със срокове за разчистване на снега ще бъде публикувана следващата седмица на сайта на пътната агенция, съобщи шефът ѝ Лазар Лазаров. Шосетата в страната са разделени на четири нива на поддържане. В най-високото са магистралите и първокласните пътища. Там дебелината на снега при валеж трябва да е 3 см, размекването му е с химически вещества. Два часа след спиране на валежа е срокът за изчистване до асфалт.

Във второто ниво са висок клас пътища, като на отделни участъци от тях е допустимо да има напластен сняг. Докато вали, е позволено до 5 см сняг, а изчистването трябва да стане до 3 ч след спирането му.

Труд

Борисов: Да затворим Европа. Спиране на миграционния поток и затваряне на границите поиска премиерът Бойко Борисов в изявление във фейсбук. Той обяви, че ще предложи това на неформалното заседание на Европейския съвет, което се проведе късно вчера.

Борисов бе в Малта за срещата на върха по въпросите на миграцията, където европейските лидери бистриха как да се спре бежанската криза заедно с африканските си колеги. Там бе подписано споразумение за фонд от 1,8 млрд. евро, който да подпомага африканските държави да приемат обратно свои граждани. България участва с 50 хил. евро.

Борисов смята, че първо трябва да се интегрират мигрантите, които вече са в Европа, „и едва след това да помислим за някакъв друг технологичен ред, по който да приемем точно определен брой хора в ЕС“.

В противен случай не е честно и към идващите мигранти, защото те очакват да намерят по-добър живот, а ние на този етап не можем да им предложим нищо сигурно, казва премиерът. Според него, ако Германия започне да връща хора, ще стане неуправляем процес, защото насила не можем да задържим хора в България.

Германия предупреди, че може да връща бежанци по регламента „Дъблин“.

Бедствено положение в Смолян заради голям пожар. Бедствено положение обяви община Смолян заради голям пожар, който бушува край областния град.

По първоначални данни пожарът е започнал около 14.30 часа над смолянския квартал Райково. „Към момента не е ясно колко декара са обхванати, тъй като екипи вървят към местата, но терена е доста трудно достъпен. Пожарът е върхов, горят десетки декари гора“, каза шефът на Регионалната дирекция „ПБЗН“- Смолян Симеон Цървуланов. По думите му обхваната е основно борова гора.

Пожарът се разпространява много бързо, както към населени квартали в Смолян, така и към селата Писаница и Хасовица. Има опасност да подпали подстанция, която захранва половината град с ток, каза зам. областният управител Адриян Петров.

100 служители на пожарната, аварийните служби, горски и военни участват в акцията, както и 100 души доброволци. Два хеликоптера започнаха гасене на пожара, по искане на община Смоялян. Те наливаха вода от най-голямото от Смолянските езера, но пожарът продължи да обхваща нови площи и по здрач вече се виждаха цели горящи скатове над самия град.

Пламъците бяха надвиснали на метри над къщи а димът застилаше квартал Райково.

Надяваме се да бъде овладян пожарът с хеликоптерите, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. Не се налага засега да се евакуират хора, но близките на жителите в най -застрашеното от селата – Хасовица, вече са ги транспортирали в Смолян, каза Недялко Славов, областен управител на Смолян.

Пожарът е опасен заради електросъоръжения, бензиностанции, жилищен квартал, вили и предприятия в близост до огнището, добави Славов.

Стандарт

870 000 българи мързелуват. 870 000 българи нито учат, нито работят. Шокиращите данни бяха огласени от Българската стопанска камара (БСК) на форум в Пловдив.

Още по-притеснително е, че 300 хиляди от безделниците са младежи. Има тенденция безработицата да става потомствена, коментира Томчо Томов от БСК. Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите. Търсенето на препитание навън е обяснимо, защото повече от половината висшисти у нас работят на длъжности, за които стига и диплома за средно образование.

Данните на БСК показват още, че 41% от учениците над 15 г. са функционално неграмотни, 770 000 българи са без средно образование, 35% от които са млади хора на възраст до 25 г.

Всеки втори работодател среща проблем с намирането на подходящи кадри. Най-остър е дефицитът за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти и готвачи. Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните технологии, инженери, бизнес анализатори и финансисти, сочи проучването на БСК.

БЕХ търси €500 млн. директно от банки. Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще прекрати процедурата за емитиране на облигации на стойност 650 млн. евро, с които да покрие дълговете на НЕК към двата „американски“ ТЕЦ в енергийния комплекс „Марица изток“, и преминава към директни преговори с банките, проявили интерес за участие в нея. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. БЕХ обяви в началото на септември две процедури за кредит – за синдикиран заем за 650 млн. евро и за консултант, който да помогне за емитирането на облигационен заем за същата сума. До изтичането на крайния срок – 26 октомври, единственият кандидат да отпусне заем не внесе оферта, а от 12 финансови групи с интерес да емитират облигациите само две внесоха предложения – инвестиционната банка IMI, част от групата на италианската Intesa Sanpaolo, и банков синдикат, състоящ се от Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit. Причината за прекратяване на процедурата е, че кандидатите поискаха държавни гаранции.

Сега БЕХ ще преговаря за 500 млн. евро кредит, за да покрие дълговете си от над 900 млн. лв. към ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“, посочи зам.-министър Николов. Без заема НЕК няма да изпълни споразуменията с двата ТЕЦ да изплати всичките си дългове към тях до 30 ноември. Това е и условието, след чието изпълнение ще влезе в сила клаузата за намаляване на цената за разполагаемост на двете централи, от което НЕК ще пести по 97 млн. лв. годишно. Изплащането на дълговете от страна на НЕК ще позволи на двата ТЕЦ да се разплатят с „Мини Марица-изток“ и други фирми.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов „най-късно в началото на декември ще влезе в сила споразумението на НЕК с двете централи“, което означава, че дотогава кредитът от 500 млн. евро с банките ще бъде договорен.

Монитор

Ковчежникът на Костов бавел евтиния роуминг срещу 600 000 евро на месец. По 600 000 евро на месец в продължение на половин година е вземал ковчежникът на Костов – депутатът от ДСБ Гроздан Караджов, за да бави въвеждането на по-евтиния роуминг в България.

Това разкрива агенция Блиц. Според нея преди да бъде взето в крайна сметка решението за падането на тарифите Караджов е имал консултантски договор с „Глобул“, срещу който е трябвало да лобира пред българското правителство поне 6 месеца да не въвежда новите цени на роуминга в полза на оператора. Агенцията се позовава на свои източници, участвали в сключването на контракта на Караджов, който в момента е шеф на транспортната комисия. Това е вторият грандиозен лобистки скандал, в който е замесен ковчежникът на Командира в рамките на само два дни. Вчера стана ясно, че друга лобистка промяна в Закона за движение по пътищата, прокарана тихомълком от Караджов и компания през транспортната комисия ще бръкне в джоба на българите с поне 520 млн. лева. С нея се предвижда шофьорите задължително да карат със зимни гуми в периода от 1 ноември до 1 април.

Според източниците на Блиц Караджов бил убедил ръководството на оператора, че е в състояние значително да забави въвеждането на по-евтиния роуминг, с мотива, че имал „пряк достъп и влияние в правителството и щял да разпределя сумата с други хора“. Доказателства, че той наистина е делял парсата с други хора няма, но пък за сметка на това е факт, че страната ни въведе по-евтините цени за международните разговори в ЕС половин година по-късно от останалите.

Пристрастията на Караджов към претакането на тлъсти суми са негова стара страст още от времената, когато беше шеф на Фондация „Демокрация“, заради което си спечели прозвището Куче-касичка на Иван Костов, припомня Блиц. Юристът оглави фондацията след падането на Костов от власт – през 2001 г., като именно по негово време тя получава финансово и логистично рамо от друг ортак на Командира – забегналия в чужбина мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

Пак в периода, в който ковчежникът на Костов е начело на фондацията избухва и скандалът, че тя е била спонсорирана с 200 000 долара от израелския бизнесмен с руски произход Майкъл Чорни. Дарението е получено през юни 2001 г., като истината за него лъсва през 2003 г. В опит да замаже скандала Караджов първо заявява, че Чорни не е дарявал фондацията, а него самия нарича „негодник, гонен в различни държави“. Заради тези думи Чорни осъжда Караджов през 2004 г. за клевета и обида.

150 лева глоба, ако пречиш на снегорина. Да се въведе глоба от поне 150 лв. за автомобили, влезли в затворени за почистване шосета и пречещи на снегорините да си свършат работата. Това предложи днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Ще искаме размерът на глобата да бъде такъв, за да не може санкцията да бъде обжалвана“, уточни тя. „Много често през зимата недобросъвестни шофьори влизат в затворени участъци, автомобилите им затъват или се преобръщат и така не дават възможност на снегопочистващата техника да работи“, уточни Павлова.

Шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров припомни, че в момента няма санкция за такива водачи. „Те са най-често на тирове“, обясни той. „Почти винаги са със стари гуми и на първия завой се завъртат и запречват движението. Затова ще поискаме по-строги изисквания за грайфера на гумите на всички автомобили. Редно е минималната дълбочина за зимата да бъде 4 мм, а не 1,6 мм, както е сега“, добави той.

Павлова и Лазаров поискаха още да се въведе за леките автомобили през студените месеци да бъдат задължително със зимни гуми. „Ще предложим на парламента 2 варианта на законови промени“, каза още регионалният министър. „Едната – по-строга, е зимните гуми да са задължителни от началото на ноември до края на март, а другата – само при тежки пътни условия“, поясни Павлова. Според нея първият вариант е по-удачен, защото дори при липса на сняг зимните гуми правят автомобила по-сигурен на пътя при ниски температури и на мокра настилка. „Ще поискаме съдействие от МРВ и автомобилната инспекция всички товарни автомобили, влизащи в страната, да бъдат проверявани още на границата дали са готови за движение при зимни условия“, добави шефът на АПИ инж. Лазаров.

От пътната агенция отчетоха още, че в 7 области готовността за зимна поддръжка е под 50%. Това са районите Плевен, Перник, Благоевград, Пловдив, Кърджали, София-област и Хасково. Една от причините е ангажираността някои от машините на фирмите по строежите им. За друга част от техниката проверка на АПИ е установила липса на изправни акумулатори и повредени гребла. Срокът за ремонта им изтича днес. Според инж. Лазаров проблем през зимата ще е и недостигът на водачи на камионите и снегорините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *