До 2 години – минимални заплати по длъжности

Механизъм за увеличаване на заплатите изработват социалното министерство, синдикатите и работодателите. С него ще се определят минимални нива на заплащането по длъжности и браншове на база икономически критерии, потвърди зам.-министърът на труда Гълъб Донев в интервю за в. „24 часа“. Праговете ще се договарят между синдикати и работодатели всяка година и ще са задължителни за фирмите.

На последното заседание на НСТС и двете страни изразиха подкрепа да се работи по този механизъм, посочи той.Държавата само ще регулира преговорите, но няма да се намесва. Ще си запази обаче правото да определя минимална заплата в бюджетния сектор.

Механизмът трябва да е готов през 2016 г. и евентуално да започне да се ползва от 2017 г., обясни зам.-министърът.За 2016 г. се очакват 150 хил. нови работни места, но само 7 хиляди за хора без образование, каза още зам.-министърът на труда Гълъб Донев.

Добавката за стаж остава, докато не намерим начин за постоянно вдигане на заплатите.

Докато нямаме механизъм за автоматичен ръст или договаряне на заплатите, които да гарантират отражението на различни икономически и социални показатели, би следвало добавката да се запази. Тя гарантира едно автоматично, макар и само с 0,6%, нарастване на заплатите, посочи Донев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *