Юнкер: С този темп ще разселваме мигранти до 2101-а

Недоволен съм от настоящите темпове на разселване. Досега са разпределени едва 130 души. Ако продължим в същия дух, процесът ще завърши към 1 януари 2101 година.Европейският съюз трябва да направи всичко възможнода предостави на Турция3 милиарда евро за борба с миграционната криза.Това заяви в малтийската столица Валета председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС и БТА.

„Имаме проблеми с финансирането, които се надяваме да решим в близките осем дни. ЕК може да отдели 500 милиона евро, а страните членки ще трябва за две години да съберат останалите 2,5 милиарда евро. Това е трудно, но трябва да осигуримнужната сума от 3 млрд. евро“, каза Юнкер на пресконференция след среща на върха на ЕС за миграцията.

Според Юнкер въпросът трябва да се решидо края на ноември, за когато е насрочена среща на върха между ЕС и Турция, за да се подпише споразумение с Анкара.При сегашния темп на разселване разпределянето на160-те хиляди мигрантиот Италия и Гърция в европейските страни може да приключи към 2101 г., заяви председателят на ЕК.

Няма избор за мигрантите

Мигрантите не могат да избират в коя страна от ЕС да искат убежище. Това трябва да прави Еврокомисията, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Ако мигрантите не сътрудничат на властите, за тях ще има последствия. Кандидатите за убежище не могат да решават къде искат да попаднат, това е работа на ЕК и нашите вътрешни министерства“, подчерта Туск.

Според негосигурността на границите на ЕСозначава да се изпълняват шенгенските правила. Съюзът ще спазва задълженията си при решаването на проблема с бежанците, но изаконите на Евросъюзатрябва да се спазват, отбеляза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *