В Катманду се строи тройно повече

Въпреки ширещата се криза на пазара на имоти все пак има места по света, които успяват да се противопоставят на доминиращата тенденция. Такъв е случаят с малката планинска държава Непал, разположена между Индия и Китай, която изживява минибум на пазара наимоти, пише PropertyWire.

Броят на новопостроените апартаменти в непалската столица Катманду се е увеличил повече от тройно миналата година до 3385 от 1088 за 2007 г., тъй като високите цени на земята и слабото изпълнение на законите за устройството на територията са направили вертикалното строителство по-атрактивно.
Цената на земята се е покачила с 300% от 2003 г. насам. Броят на брокерите на имоти в столицата също се е увеличил.
Въпреки че размириците в страната може и да отблъскват чуждестранни инвеститорите, те имат обратен ефект в Катманду, тъй като хората, живеещи в по-неспокойните области наНепал, мигрират към столицата и купуват имоти наред с богатите инвеститори, които искат да вложат парите си в недвижима собственост. Заради гражданските войни между комунистическата партия и армията, продължили десетилетие, и притокът на хора към столицата земятав Катманду се е превърнала в ценна стокаи оттам следва голямото увеличение в цената й.
„Хората смятат имота за добра инвестиция. Много пъти са ни казвали, че не е безопасно извън столицата и искат парите им да са на сигурно място“, обясняват брокерите.
„Броят на предложенията за нови високи сгради и жилищни комплекси продължава да расте“, обясняват от правителството.
В момента се строят над 250 високи блока в столицата, но много от апартаментите са празни, тъй като собствениците не могат да намерят наематели.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *