С 8% спадат приходите от туризъм за първите пет месеца

Приходите от туризъм за първите пет месеца на годината са 556,3 млн. евро, или със 7,6 на сто по-малко от същия период на миналата година, каза на пресконференция днес председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова.
Спадът в броя на чуждите туристи в България към края на май е 7,6% спрямо същия период на миналата година. Намаляването на туристите от страните от ЕС е 5,2 на сто, каза Крушкова, позовавайки се на данни от НСИ.
Ръст в броя на туристите има при гостите от Румъния – близо 20%, от Чехия – 21%, от Словакия – 33 на сто, Унгария – 35 на сто и Полша – 30 на сто.
Туристите от Германия са с 20 на сто по-малко, от Великобритания – с 21 на сто и от Русия – със 7,3 на сто. Спадът на туристите от Сърбия е 37 на сто, а на тези от Македония – 4%.
Според Крушкова в останалите страни от нашия регион туристическият спад е между 20 и 50 на сто, т.е. „България е в по-добра ситуация“. Единствено Турция има увеличение на туристите, посочи тя.
Запитана от журналисти колко хотела този сезон са затворили от началото на кризата,та отговори, че има хотели, които въобще няма да отворят.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *