В Мексико откриха най-голямото в света находище на петрол

В Мексико е открито най-голямото в страната и по някои данни най-голямото в света нефтено находище, чиито запаси се оценяват на 139 милиарда барела суров петрол, съобщава мексиканското издание El Universal, като се позовава на изявление на държавната петролна компания Pemex (Petroleos Mexicanos).
Запасите от нефт, чийто обем е потвърден от международни геоложки компании, са открити в района на голямото находище на нефт и газ Чиконтепек с площ от 4 000 кв.км. Pemex уточнява, че залежите не са на едно място, това са множество по-малки находища, като за добива се планира да бъдат направени 17 000 сонди.
От ръководството на компанията заявиха също така, че днес е невъзможно да бъде извлечена по-голямата част от петрола поради липсата на съответни технологии. Очаква се технологии за добив на петрол в Чиконтепек да бъдат разработени в Мексико едва през 2040 г. Дотогава компания планира да добие от находището само 18 милиарда барела петрол и газ. По данни от 2008 г. Мексико е на 6-о място в света по доказани петролни залежи, припомня ЛентаРу.
Източник: БЛИЦ
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *