В Пловдив купуват имоти за отдаване под наем

Купувачи търсят едностайни и двустайни апартаменти в Пловдив с цел инвестиция. Сред тях има доста лекари от града, преподаватели и дори джипита, които купуват имоти – най-често с цел отдаване под наем.

Двоен скок в цените на жилищата! Пловдив втори сред градовет...

Като купувачи те внимателно проучват както развитието на района, като инфраструктурни промени, така и близостта до студентските центрове в града, твърдят брокери, съобщава Марица. Търсят се апартаменти от 100 до 120 квадрата на цени между 150-160 000 евро, информира pariteni.bg.

При търсенето се очертават няколко ключови изисквания – сред тях са изградената инфраструктура, добрата локация и комуникативност на мястото. В Пловдив най-перспективните локации си остават бул. „Васил Априлов“ около Медицинския университет и зоната на бул. „Христо Ботев“, в близост до Стоматологичния факултет. Жилища се търсят и около УМБАЛ „Свети Георги“.

Тази тенденция започна още отпреди 5-6 години, контрира запознат с пазара на имоти. Подобен бум има през 2015 година, но тогава медицинските лица, които вече са стартирали своята частна практика и  разполагат с пари в брой, търсеха имоти между 120 и 150 кв.м, които превръщат в частни кабинети.Цените на апартаменти в Пловдив на зелено удариха тавана! Броим 2600 за квадратен метър - Trafficnews.bg - Trafficnews.bg

Тогава мотивът на купувачите е да вложат парите си на сигурно място с оглед на колебанията в курса на валутите и поредния спад на златото.

Локациите са близо до центъра на града, където много чужди студенти се оглеждат за квартири. Гърци, англичани, немци и дори италианци, дошли да учат под тепетата, се оглеждат за подслон в близост до университетите. Наемите нормално се движат между 370-430 евро на месец – за жилище с една спалня. Когато спалните са две, цената скача на 500-550 евро на месец.

Според брокери инвестицията в жилище се рентира много по-бързо, отколкото тази в малък магазин. Ако локацията е добре избрана, цената на имота само може да расте в бъдеще. Експерти отчитат, че при покупката на „втори дом” – с цел инвестиция – купувачите рядко разчитат на банков кредит.

istock
istock

Обикновено се ползват готови пари и с тях сделките се изповядват лесно и бързо. Минимум седмица-две се оказват достатъчни, за да се извадят всички необходими документи.

            financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *