Цените на храните достигнаха исторически максимум

Цените на храните достигнаха исторически максимум през февруари, отбелязвайки ръст от 24,1 процента в сравнение със същият период на миналата година, поради скок в цената на растителните масла и млечните продукти.

ФАО: Индексът на агроцените спадна на фона на обилното предлагане | Български Фермер

Това съобщи Ройтерс, цитирайки данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО – FAO) на ООН, информира economynews.bg.

Индексът на цените на храните на организацията, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, възлиза средно 140,7 пункта през февруари срещу преразгледаните надолу 135,4 пункта през януари. Прогнозните януарски стойности бяха 135,7 пункта.

ФАО призовава държавите да подготвят хранителните си системи за нови сътресения - Haskovo.NET

По-високите цени на храните допринесоха за по-силният скок на инфлацията, докато икономиките се възстановяват от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. ФАО предупреди, че по-високите разходи излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи на внос.

Базираната в Рим организация също публикува първите си прогнози за производството на зърнени култури през 2022 г. Очаква се глобалното производство на пшеница да нарасне до 790 милиона тона от 775,4 милиона през 2021 г. /БТА

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *