В рецесия ли е България?НСИ потвърди данните за спад на БВП

Днес бяха пубикувани дълго чаканите данни за стойността на БВП за първото тримесечие на 2009 г. През месец май НСИ отчете в експресни данни значително понижение на макроикономическият показател с 3.5%, но заради неокончателните данни се разразиха спорове, дали България технически е навлязла в рецесия. На 20 май директорът на НСИ Мариана Коцева заяви, че едва на 10 юни ще може да се каже, дали икономиката е в рецесия или не. Пак тогава стана ясно, че Статистиката не измерва данните за БВП тримесечие спрямо предходното, а само на годишна база. А именно подобно наблюдение е необходимо, за да се каже категорично, че има рецесия. Необходимостта да се сравнява тримесечие с предходното е нова тенденция, която се появи през последната година в света заради кризата, каза тогава Коцева. Тя обясни, че досегашната практика в Статистиката бе да се сравняват еднакви тримесечни периоди в последователни години.

БВП
През първо тримесечие на 2009 година БВП възлиза на 13.961 млрд.лв. по текущи цени, съобщи Националният статистически иниститут. Данните са предварителни, като спрямо първото тримесечие на 2008 година реалният спад на БВП е 3.5 %.
Аболютно същата стойност бе отчетена и в средата на месец май, когато НСИ регистрира в експресните си данни спад на БВП с 3.5% на годишна база.
Според данните предоставени от Статистика се вижда, че при сравняване на БВП през последното тримесечие на 2008 г. спрямо първото на 2009 г. се отчита спад на обема на показателя и през двата наблюдавани периода.

Брутна добавена стойност
Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 11.607 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност намалява с 2.8 % спрямо съответния период на предходната година
Икономически сектори

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката спрямо първо тримесечие на 2008 г. до 31.1 % през първо тримесечие на 2009 г. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите е 64.9 %, което е с 1.7 процентни пункта повече спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 0.7 процентни пункта и достига до 4.0 % през първо тримесечие на 2009 г.
Данните на Статистиката сочат, че външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно. Вносът на стоки и услуги надвишава с 2.382 млрд. лв. стойностния обем на износа. За този период обемът на външнотърговския стокооборот е намалял реално с 21 %. Износът на стоки и услуги е намалял реално с 17.4 %, докато намалението на вноса на стоки и услуги спрямо съответното тримесечие на 2008 г. е 21.1 %.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *