Преглед на печата

Вестник Труд

„Минималната работна заплата да стане 400 лв.“

Това ще предложи БСП в управленската програма, която обещава да изпълнява, ако спечели изборите. В момента най-ниското възнаграждение е 240 лв. Програмата предвижда и запазване на максималния осигурителен праг – 2000 лева. Идеите на БСП за следващия мандат ще бъдат представени в НДК пред синдикалисти и работодатели в петък. Вчера ги обсъди Изпълнителното бюро. Днес трябва да ги разгледа и Националният съвет на БСП.

„Искаме прошка, даваме стабилност“

Интервю с члена на ИБ на БСП Румен Петков. Сигурен съм, че и лидерът на ГЕРБ ще има затруднение да изброи 10 имена от партията, казва Петков. „Гледам го напоследък с какъв хъс и последователност се упражнява на мой гръб и не си дава сметка, че в един момент може и аз да река да кажа някои неща. Но това не е въпрос, който сега интересува публиката. Има време!“, казва бившият вътрешен министър.

„Задава се най-трудното правителство“

Ако резултатите от изборите за Европарламент се повторят на 5 юли, по-малко от три партии няма да могат да образуват мнозинство в бъдещия парламент, пише социологът Цветозар Томов.

Парламентът ще бъде силно раздробен и намеренията на най-вероятния победител – ГЕРБ – да постигне парламентарно мнозинство са утопия, пише той. Почти изключено е да се получи парламентарно мнозинство и от типа ГЕРБ – Синята коалиция, а съвсем изключено е партиите от сегашната тройна коалиция да получат мнозинство, смята анализаторът. „Колкото и некадърна и крадлива да е българската политическа върхушка, трябва да й се признае, че през последните 20 г. тя не вкара страната в период на трайна политическа нестабилност. Такава нестабилност би била тежко изпитание. А рисковете това да се случи никога не са били така големи“, смята Томов.

„България печели от кандидатирането на Жозе Барозу за втори мандат като председател на Еврокомисията“

Това пише Веселин Желев За България по-благоприятна е голяма коалиция ЕНП-либерали-социалисти: последните две партии неведнъж са настоявали, че за Брюксел е по-добре да помага на новоприетата страна, отколкото да я наказва, посочва той. Втори мандат на Барозу означава и голям шанс Меглена Кунева да получи втори мандат на еврокомисар, ако бъде номинирана, посочва авторът.

„Новите автомобили в България са по-скъпи, отколкото в големите европейски страни според доклад на ЕК“

Причината е икономическата криза, която свали търсенето и принуди производители и търговци да намалят цените, а някои държави да отрежат ДДС, отбелязва изданието. Излиза, че да се купи „Ауди А3“ (2,0 TDI) в Англия (13 411 евро без ДДС), е по-евтино отколкото в България (20 310 евро без ДДС). Новите автомобили са поевтинели средно с 3,1 на сто в ЕС за периода на доклада, сравняващ цените на колите на 1 януари т. г. и година по-рано. Намаление се наблюдава в 23 от общо 27 страни членки. За това време споменатото „Ауди А3“ във Великобритания е поевтиняло с близо 21 на сто, у нас е поскъпнало с 19,8 процента. Към 1 януари същата кола в Швеция е струвала 13 232 евро без данъци и 17 053 евро с налозите. В България цените са съответно 20 310 евро (без данъци) и 24 657 евро (с данъци). В момента обаче у нас върви промоция с цени от 34 570 лв. за „Ауди А3“.

„След 30 години служба в МВР, без нито едно наказание, комисар Емил Ганчев ме уволни по некадърност – за мен това е полицейски произвол, тормоз и унижение на личността“

Това заявява в писмо бившата служителка на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Пенка Кръстева. Тя разказва как била „изхвърлена на улицата“ само защото по неин сигнал за нередности, е имало питане в парламента от независимия депутат Станчо Тодоров до вътрешния министър Михаил Миков. Нейното уволнение е било в резултат на вътрешна проверка, която да установи как информацията е стигнала до народния представител, пише изданието.

Вестник Дневник

„ГЕРБ поиска подкрепа без условия от сините“

Партията на Бойко Борисов ще издигне сама 31 мажоритарни кандидати. Според изданието двете формации продължават преговорите.

Вестник 24 часа

„ГЕРБ да кажат ясно искат ли да управляват“

Интервю с лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. Според тях на парламентарните избори коалицията им ще удвои резултата от евроизборите. Нашето желание е за разширяване на коалицията, но не на всяка цена, казва Димитров.

„Следващият премиер – жена?“

Вероятно е след изборите партиите да се скрият зад някаква формула от типа „експертно“ или „програмно“ правителство, водено от надпартийна фигура: хем ще е като спасителен пояс сред вълните на кризата, хем всеки ще си запази репутацията за нови битки, пише Валери Найденов. Начело на това правителство виждам три актуални фигури – Меглена Кунева, Кристалина Георгиева от Световната банка и лондонския Димитър Иванов.

България се оказа с трима много готови кандидати за еврокомисари:Меглена Кунева от НДСВ, Ивайло Калфин от БСП и Румяна Желева от ГЕРБ се въртят като равностойни кандидатури в партийните централи.

„Ирина Бокова, сегашният български посланик в Париж, като нищо ще оглави ЮНЕСКО, организацията за култура и образование на ООН“

Прогноза на Борислав Зюмбюлев. Според него шансовете й са много сериозни и всъщност в момента е фаворитът сред деветимата кандидати. Сериозните кандидати всъщност са трима – Бокова, египетският министър на културата Фарук Хосни и еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер, посочва авторът. Според него е ред на Източна Европа или на Латинска Америка да оглави организацията, а й най-силният опонент на Бокова – Фарук Хосни, се се самопоразява с „брутални антисемитски изявления“.

Вестник Стандарт

„Обама си взе стратег от София“

Посланичката на САЩ у нас Нанси Макълдауни ще се върне в родината си само след година на поста – тя се издига в йерархията на Държавния департамент и става първи заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, съобщават изданията. Все още не е ясно кой ще заеме мястото й в България.

Изданията съобщават за кончината на известната българска писателка Вера Мутафчиева. Тя почина след боледуване на 80-годишна възраст. Акад. Вера Мутафчиева е доктор на историческите науки, учен, писател и публицист. БТА

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *