Продажбите на жилища в Китай с над 45% ръст през първите пет месеца

Продажбите на жилища в Китай се увеличиха с 45,3 на сто по стойност през петте месеца до края на май спрямо година по-рано, достигайки 1 трлн. юана (146 млрд. долара), като ръстът в инвестициите в имоти се ускори до 6,8 на сто, показват данни на националната статистическа служба в страната.
За първите четири месеца на годината ръстът в инвестициите в имоти е бил 4,9 на сто, посочва Bloomberg.
В Пекин продажбите в парично измерение се удвоиха, в провинцията Джедзян нараснаха с 68,5 на сто, а в Шанхай – с 61,9 на сто през разглеждания петмесечен период спрямо година по-рано. В национален мащаб продажбите по площ се увеличиха с 25,5%, показва статистиката.
Цените на имотите отчетоха спад от 0,6 на сто миналия месец в 70 китайски града в сравнение с предходната година. Това е най-слабото понижение от пет месеца насам. На месечна база цените се повишиха с 0,6% през май.
Продажбите на земя в Пекин през май надминаха общия реализиран обем през първите четири месеца на годината, казват от China Daily, цитирайки държавни агенции.
Индекс, измерващ климата в строителната индустрия, пък се покачи за втори пореден месец през май след последователни понижения в продължение на 16 месеца до края на март.
Китайският премиер Уън Дзябао обеща да построи в следващите три години 5,2 млн. жилища, които да бъдат отдавани с нисък наем, и да отпусне жилищни субсидии, за да помогне за настаняването на 7,5 млн. бедни семейства до 2011 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *