В Русенската корабостроителница протестираха за забавени заплати

Стотици работници от „Русенска корабостроителница“ АД не влязоха в цеховете на работа и се обединиха на протестно събиране заради забавени заплати, съобщи синдикалният лидер в завода Христо Йорданов, цитиран от БТА.

Той уточни, че това може да се смята за гражданско неподчинение, тъй като не са изпълнявани предварителните процедури за стачни действия. Русенските корабостроители от няколко месеца редовно са със забавени заплати.
Според Христо Йорданов се водят преговори с ръководството на компанията, които ще продължат и със собствениците от Германия.
Йохан Бреме – председател на Съвета на директорите на „Русенска корабостроителница“ АД, преди месец каза пред журналисти, че в момента поради кризата в световен мащаб няма търсене на кораби. В същото време банките не отпускат кредити и компанията е принудена да заделя за заплати от оборотните си средства. „А нашите пари са вложени в производството и ние си ги възвръщаме обратно едва след като продадем кораба“, обясни проблемите Йохан Бреме.
Русенската корабостроителница бе приватизирана през 1999 г., когато неин собственик стана германското дружество „Rousse Shipyard Beteiligungsgesellschaft“ mbH, и досега е една от най-успешните компании в Русе и е най-голям работодател.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *