Пазарът на имоти в Европа навлиза в нова фаза от своя спад

Спадът на пазара на имоти в Европа, който започна в средата на 2007 г., поне досега бе движен главно от адаптирането към кризата на капиталовите пазари, което води до повишения в доходността от имотите. Повишената доходност, от своя страна, е отражение на по-ограничената ликвидност и растящото оттегляне от риска от страна на инвеститорите. Това сочи нов доклад на консултантската компания за имоти CB Richard Ellis (CBRE).
Влошаването на икономическата перспектива в краткосрочен план, което бе засвидетелствано през последните месеци, насочи вниманието към следващата фаза от ефекта на кризата върху пазара на имоти – наемния пазар. Наемите вече се понижават, като спадът за всички видове имоти в 15-те стари членки на ЕС е 2,1% за последната година. Наред с това за останалата част от годината се очакват и още понижения за всички по-големи пазари в Европа.
В тази среда компании от различни сектори и региони са изправени пред понижено търсене за техните продукти и услуги и в много случаи понижени цени. В този контекст много от тях се намират под все по-голям натиск да ограничават своите разходи по всеки възможен начин, включително чрез оптимизация на притежаваните и наеманите от тях имоти.
Сегашните пазарни обстоятелства, обуславяни от наемни понижения и увеличение на дела на незаетите площи, са в полза на наемателите. От компанията очакват промяна в наемните отношения между наематели и собственици, при които наемателите все по-често ще се стремят да договарят нови условия по договорите.
Като цяло собствениците, които вече са засегнати от понижените стойности на своите активи и увеличената доходност, се опитват всячески да запазят продължителността и качеството на приходите от наеми, казват от CBRE. Те се опитват да избегнат разходите и риска, свързани с намирането на нови наематели. Затова наемател, който плаща по-нисък наем, обикновено е предпочитан пред липсата на наемател.
В случаите, в които собствениците смятат да продадат актива или трябва да обслужват дългове, натискът да запазят наемателя ще бъде дори още по-голям. Това се очаква да направи собствениците по-отворени към предоговаряне на условията по споразуменията за наем, което ще доведе до понижени разходи за наемателите, но ще предотврати появата на нови незаети площи и по този начин ще запази стойността на актива.
От компанията определят този процес като следваща фаза от спада на пазара на имоти, която е движена главно от наемните стойности. Това означава, че фокусът се пренасочва към ефектите от икономическите условия върху търсенето от страна на наемателите. Тези ефекти са характерни за късните фази от цикъла и все още има значителна несигурност за това кога може да възникнат и с каква сила ще се отразят върху пазара, уточняват от компанията.
Въпреки това е неоспорим факт, че собствениците са критично настроени по отношение на начините за предотвратяване на ерозията на стойността на имота, която само се утежнява от нарастващите незаети площи. Всичко това открива нови възможности за наемателите да управляват задълженията си относно имота и да договарят иновативни и гъвкави условия.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *