В Русия: Кога станаха министри, кога ни отписаха

България заплашва да преразгледа трите съвместни проекта с Русия – АЕЦ „Белене“, Бургас-Александруполис и „Южен поток“, пише „Ведомости“, цитиран от БГНЕС.
В понеделник седнаха в своите кресла новите министри на България. А вчера веднага двама от тях поставиха под съмнение крупните проекти с Русия (за което предупреждаваше в навечерието кандидат-премиерът, искайки временен мораториум върху преговорите по тях). България може да замрази строителството на АЕЦ „Белене“ и да преразгледа въпроса за участието си в строителството на петролопровода Бургас-Александруполис, заяви новият финансов министър на страната Симеон Дянков, цитиран от „Файненшъл Таймс“.
„Ние не разполагаме с финансов ресурс, за да завършим тези проекти“. Адругият новоназначен -министърът на икономиката Т. Трайков добави към списъка с възможни преразглеждания и газопровода „Южен поток“. За момента има само междуправителствени споразумения и рамкови документи по тръбопроводните проекти, строителството не е стартирало. А за АЕЦ „Белене“ вече има твърд договор за 4 милиарда евро за строителството, което през 2008 г. получи „Атомстройекспорт“, от където разчитат на „нормалното“ приключване на проекта.
Германската RWE и Националната електрическа компания на България продължават работата над схемата за финансиране на проекта АЕЦ „Белене“. И за момента няма никакви „сигнали“ затова, че България възнамерява да излезе от проекта. Това заяви за „Ведомости“ Джулия Шарлеман, коментирайки изказвания на българските чиновници.
Всичките три проекта са стратегически за България и Европа като цяло, отбелязва представител на министерството на енергетиката, а „Белене“ е най-големият проект в историята на сътрудничество между двете страни и ще превърне в България в голям износител на енергия на Балканите, пише още „Ведомости“. София и по-рано не е разполагала с пари за проекта, тя помоли за кредит Русия. Сега тези преговори са спрени по инициатива на българската страна, заяви представител на министерството на финансите. Но това е нормален процес за всяка страна след изборите, отбелязва той.
Инициаторът на „Южен поток“ „Газпром“ също се ориентира към подписване на документите“, заяви негов представител. Участниците в Бургас-Александруполис („Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпром нефт“) не коментираха новите инициативи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *