Корабостроители искат помощ за бизнеса

Морският бизнес е поставил своите искания за създаване на условия за развитие на корабостроенето и корабоплаването и пред новите управляващи. Браншовите организации във водния транспорт са поискали сключване на споразумение с партия ГЕРБ, която управлява страната.
Целта на споразумението е да обвърже управляващите с обещание да създадат условия за развитие на този бизнес. Предишният кабинет не успя да осигури такива условия, независимо че основният партньор в тройната коалиция БСП сключи подобно споразумение с представителите на морския бизнес. В условията на икономическа криза браншът поиска от правителството на Сергей Станишев създаването на държавен гаранционен фонд за кредитиране на корабостроенето с 200 млн. USD. Тези средства трябваше да отидат за построяването на 14-15 кораба.
Предишните управляващи обаче отпуснаха само 50 млн. лв. Тази сума ще стигне за изграждането само на един кораб, коментира тогава Светлин Стоянов, председател на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт. Според него условията, при които ще се предоставят средствата под формата на кредит чрез Българската банка за развитие, са крайно неизгодни. Практиката в ЕС показва, че лихвата, определена да се плаща от корабособственика, е висока. В общността тя е не повече от 3%, а у нас – 8%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *