В руската столица днес е ден на траур

© Снимка:Архив

В Москва днес е Ден на траур в памет на жертвите на вчерашните два кървави атентата в метрото. Броят на загиналите нарасна на 39, след като тежко ранена жена почина тази нощ в московска болница.Повечето от ранените при атентатите 72 души са в тежко състояние, петима – в критично. Продължава издирването на две жени и един мъж, за които се предполага, че са оказвали помощ на жените-камикадзе.
Московското метро днес работи в нормален режим, като за вчерашните експлозии напомнят единствено следите по стените на двете станции. Късно снощи руският президент Дмитрий Медведев посети метростанцията „Любянка” и сложи букет цветя на мястото на атентата. Терористите ще бъдат открити и ликвидирани, каза държавният глава и добави: ”Това са зверове. Независимо от какви мотиви се ръководят, това което вършат е престъпление от гледна точка на което и да е право и морал. Ще ги намерим е ще ги унищожим, както ликвидирахме всички организатори на взрива в „Невски експрес”, посочи Дмитрий Медведев.
Руският външен министър Сергей Лавров не изключи възможността извършителите на вчерашните терористични удари в Москва да са били подпомогнати от чужбина, предаде Агенция „Интерфакс”. Пред журналисти в Отава, Лавров посочи, че терористи, окопали се в ничията земя на границата между Пакистан и Афганистан, замислят терористични нападения в други страни.
Руските власти решиха, че семействата на загиналите ще получат парична помощ от по 1 000 000 рубли, което е около 25 000 евро. Парични компенсации ще бъдат изплатени и на ранените. В деня на траур държавните флагове в Москва са спуснати наполовина, отменени са развлекателните мероприятия в града, а телевизионните и радио канали още вчера промениха своите схеми и премахнаха шоупрограмите.
Не за първи път московското метро е мишена на терористите, като вчерашният атентат беше девети поред от 1977 година насам. При предишния взрив през лятото на 2004 година загинаха 13 души, а над 100 бяха ранени.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *