В САЩ започва преглед на регулациите за банките

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да започне преглед на важни регулации за банковото дело в страната, въведени след избухването на финансовата криза от 2008 г. С друго нареждане започва процес за предотвратяване влизането в действие през април на въведеното от Барак Обама правило за управлението на пенсионни спестявани на обща стойност около $3 трилиона.

Двете заповеди не съдържат подробности и докато финансовите среди казват, че вече е време да се намали бремето, което носят вече близо 10 години в една иначе растяща икономика, опозицията на демократите критикува президента, че прави услуги на Уолстрийт.

Банковият сегмент на индекса Dow Jones приключи в петък с повишение от 2.6%, а същия ден на среща в Белия дом с бизнес лидери, включително Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, президентът Тръмп каза, че очаква администрацията му „да съкрати много части от закона Dodd-Frank“.

Има ли ефект от закона Dodd-Frank

Законът за реформа на Уолстрийт и защита на потребителите е от лятото на 2010 г. и носи името на Барни Франк, президент на Комисията за финансовите услуги, и на Крис Дод, председател на сенатската комисия за банково дело. Основната му идея е чрез най-дълбоката реформа от времената на Голямата депресия от 30-те години на ХХ век насам да стабилизира банковия сектор, като въведе повече отчетност и прозрачност, прекрати принципа, че някои банки трябва на всяка цена да се спасяват с пари от данъкоплатците, защото са „твърде големи, за да бъдат оставени да се провалят“, както и да се защитят потребителите от някои действия на кредитните институции.

Тръмп и други критици на Dodd-Frank твърдят, че той пречи на кредитирането. Най-новите данни на Банката на Федералния резерв в Сейнт Луис показват, че в момента кредитирането от търговските банки е на най-високото си ниво от 70 години насам, като трайно се повишава от 2010 г. насам.

Не става само със заповед

Отмяната на Dodd-Frank ще изисква много повече от една президентска заповед, казва Барни Франк пред Reuters. Заповедта просто казва на министъра на финансите да се заеме с работа и тонът ѝ говори за отслабване на закона, допълва той. Белият дом потвърди, че наистина това е по-скоро инструкция до 120 дни министър Стив Мнучин да представи предложения за дерегулиране. Водещ на екипа на Тръмп за намаляване на регулациите в икономиката и директор на Националния икономически съвет към президента е Гари Кон, бивш служител на Goldman Sachs. От същата банка идва и Мнучин, който още не е получил одобрение в Сената. Съвети в тази посока дава и милиардерът инвеститор Карл Айкан.

Самите банкери не искат бърза промяна или отмяна на Dodd-Frank, защото вече са вложили милиарди долари за прилагането му, информира infobulgaria.info. Някои от тях смятат, че първо трябва да се облекчи изискването за строг вътрешен надзор, който на някои места е стигнал до 20% от персонала в кредитните отдели. Други казват, че законът има позитивен ефект с вкарване в системата на „повече и по-добър капитал“, но би трябвало да се облекчат изискваният да се поддържат собствени резерви срещу всеки отпуснат заем.

В нареждането за пенсионните брокери няма изрично посочен срок правилото, известно като fiduciary rule, да бъде отложено със 180 дни, каквито првомощия има президентът. Белият дом ще търси други правни и инструменти за такова отлагане. Правилото изисква от пенсионните дружества да работят в най-добрия интерес на клиентите си и да избягват спорни съвети какво да правят те със спестяванията си. Според администрацията на Обама недобросъвестни съвети нанасят на клиентите щети за 17 млрд. долара годишно и намаляват с 1 пункт годишната доходност на пенсионните спестявания

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *