Мексико и Турция готвят споразумение за свободна търговия

Мексико и Турция са се договорили да ускорят преговорите с оглед подписване на споразумение за свободна търговия в противовес на протекционизма на Тръмп.

Мексиканският министър на външните работи Луис Видегарай и турският му колега Мевлют Чавушоглу заявиха, че техните правителства са имали вече няколко дискусии и ще имат нова среща по въпроса в следващите седмици, предадоха Франс прес и БТА.

„Ние се договорихме да ускрим нашите усилия за постигане на споразумение“, заяви Видегарай пред журналисти.

Днес повече от всякога Мексико е отворено за света. Мексико желае да изгради и да засили търговските си връзки, както и връзките в сферата на инвестициите, с всички приятелски страни, независимо от географската им дистанция, обясни той.

Турският външен министър Чавушоглу предложи да се засили групата МИКТА – инициатива за политическо и търговско сътрудничество, създадена през 2013 г., в която участват Мексико, Южна Корея, Турция и Австралия, информира econ.bg.

Заедно ние ще положим повече усилия, за да направим тази инициатива, този форум по-съществен в политическо отношение, по-ефикасен и по-забележим, заяви Чавушоглу.

САЩ, Канада и Мексико се готвят да предоговорят Северноамериканското споразумение за свободна търговия /НАФТА/, което Доналд Тръмп определи като „пълна катастрофа“ за неговата страна.

На този фон Мексико акитивизира преговорите си с ЕС и търси да изгради търговски връзки с други страни.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *