В село Катраница си правят цигари със свой катран

Жителите на смолянското село Катраница пушат най-евтините цигари в България. Кутия с 20 цигари там струва около 60 стотинки, а причината не е дъмпинг на местния магазин, съобщава Фокус. Селото е единственото в региона, което си прави собствени цигари, без да има специална фабрика или да произвежда тютюн.
Кметът д-р Милко Хаджиев обяснява, че идеята дошла не местните жители веднага след поскъпването на българските цигари. Част от жителите на селото отказали цигарите, но друга, по–голямата, не могли, а в същото време нямали и пари всеки ден да купуват скъпи цигари.
Ентусиасти от Катраница, закоравели пушачи, закупили специална машина за тъпчене на тютюн в цигари на стойност 8 лв. Амбулантни търговци от вътрешността настраната пък им доставят празни цигари, само с фас и филтърна хартия, като 100 бройки се продават за 2,50 лв. Тютюнът се доставя от най-различни краища на България, като често хората купуват и обработен тютюн за лула. Основно обаче се използват сухи тютюневи листа, които местните жители са се научили да обработват. Те ги варят по специална технология, за която прочели в книга, ароматизират ги с различни добавки, изсушават и стриват листата, след което се пълнят в цигарата.
Заради вида на използвания тютюн кутия цигари излиза между 50 и 70 стотинки, а когато се използва тютюн за лула, цената е 80 стотинки.
В селото живеят 250 души, като 1/3 от тях са пушачи. Никой не продава произведените цигари, а се полазват само за лична консумация, като всеки пушач има по няколко часа, за да си приготви необходимото количество цигари за ден, два. Местните твърдят, че няма съществена разлика между техните цигари и тези от магазина, само дето са по-тежки.
Кметът обаче, макар че също е пушач, е категоричен, че като медицинско лице никога не би пушил подобна цигара, тъй като необработеният тютюн крие рискове.
С най-евтините цигари в България хората в Катраница почти не усещат финансовата криза. До преди време голяма част от приходите на хората са отивали именно за цигари на цена от 17–18 стотинки за бройка. Сега себестойността на една местна цигара е около 3-3,5 стотинки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *