Предвиждат концесия за изграждането на бъдещия тунел под Стара планина

Правителството ще обяви процедура за концесия по изграждането и стопанисването на бъдещия тунел под Стара планина, съобщиха от Националната агенция “Пътна инфраструктура” (НАПИ). Агенцията публикува покана за заявяване на инвеститорски интерес с краен срок 15 юли т.г. Участъкът от Габрово до град Шипка, по който ще бъде изградено съоръжението, е част от коридор № 9. Той осигурява основни транспортни потоци между Румъния, България и Гърция.

В момента българският участък минава през прохода Шипка. Мястото е с надморска височина 1200 м,
което прави пътя проблемен през зимата, обясниха от НАПИ. Новото трасе под Шипка ще е с обща дължина 30.67 км и ще включва един тунел от 3.22 км и още 4 по-малки – между 100- и 300-метрови, както и 10 мостови съоръжения.
Заявленията за интерес не ангажират с бъдещо участие в процедурата нито инвеститорите, нито НАПИ, съобщиха от агенцията. Целта е да се създаде база данни за фирмите, които ще следят развитието на проекта. Решение за процедурата се очаква през тази или следващата година. Оферти вероятно ще бъдат подадени най-рано през лятото на 2010 г., след което ще бъде възложен договорът за концесия, казаха още от НАПИ.
Проектирането на западния обход на Габрово с тунелно преминаване на Стара планина в момента се изпълнява с финансиране по програма ИСПА, мярка 2006.BG.16.P.PA.003 – “Техническа помощ за подготовка на предпроектни проучвания и предварителни технически проекти за строителство на пътища от трансевропейската транспортна мрежа (TNT)”. В рамките на договора ще бъде изготвен пълен технически проект на пътната отсечка, включително и на всички съоръжения, с обем и съдържание съгласно Наредба №4 от 21.05.2001 г. за “Обхват и съдържание на инвестиционните проекти”, като единствено за тунела под връх Шипка разработката ще бъде във фаза идеен проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *