В строителния сектор са скептични за ефекта от мярката

Съживяването на икономиката, а не намаляването на косвените данъци ще доведе до ръст в санирането у нас, смятат предприемачи и производители на материали за строителството. От бранша не очакват държавата да въведе подобни стимули въпреки взетото преди седмица решение от министрите на икономиката и финансите на ЕС (ЕКОФИН) за намаляване на ДДС при ремонт на сгради.

Предприемачите
Държавата у нас по принцип трудно взима решения за намаляване на данъчни ставки, особено при очакваните затруднения за приходната част на бюджета, коментира председателят на Българската предприемаческа камара в строителството Николин Гавраилов. Според него санирането е комплексна дейност и намаляването на една данъчна ставка няма да отприщи вълна от нови проекти, но все пак ще насърчи хората, които планират подобни подобрения по жилищата си. Преди месец предприемаческата камара настоя за 10% ДДС върху новото строителство, но мярката не срещна подкрепа сред институциите.

Производство
Скептично към ефекта от по-ниския данък върху санирането реагираха и от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС). Според нейния председател Йордан Николов, за да се насърчат ремонтите на сградния фонд, трябва да се раздвижи икономиката, а това не се постига с намаляване на цените и потреблението. От потребителска гледна точка, ако санирането на едно жилище струва 5000 лв., без ДДС то ще е 4200 лв. При ниски доходи това пак не е по силите на повечето хора, коментира Йордан Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *