Преговаряме с ЕБВР за финансиране на газовите проекти

Страната ни започна преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за финансиране изграждането на определените от правителството газови проекти, съобщи днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Той посочи на първо място модернизацията на газохранилището в Чирен, като се обсъжда вариантът и финансирането да е 250 млн. евро, т.е. колкото е стойността на целия проект по предварителни изчисления. Министърът уточни, че обсъжданията са още на ниво експерти, така че не се знае дали сумата ще е в този размер и как ще бъде разпределена във времето, не е сигурно дори дали ще бъде отпусната.
Водят се разговори също за финансова подкрепа от ЕБВР за изграждането на системните газопреносни връзки със съседните ни страни. Димитров допълни, че размерът на евентуалните заеми ще зависи от разговорите между ръководството на Българския енергиен холднинг и банката.
Министър Димитров определи като „много добър признак за икономиката ни” разширяването на финансовата подкрепа на ЕБВР за България, допълвайки, че се надява преговорите за финансирането на газовите проекти да приключат до лятото. Днес при посещението си в София президентът на ЕБВР Томас Миров обяви, че за тази година банката увеличава финансирането си за България с 25% спрямо предходните 2 годинидо 250 млн. евро.

Investor.bg
Finance

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *