В условията на криза общините могат да бъдат голям работодател по места

В условията на финансова криза общините и общинските съвети могат да имат нова роля, а именно да бъдат голям работодател по места. Тази тема беше сред най-обсъжданите по време на редовното Общо събрание на „Асоциацията на председателите на общински съвети в Република България „ /НАПОС РБ/, което се проведе в края на миналата седмица в Пловдив.

„Можем да превърнем кризата от дефект в ефект и да смекчим несигурността в ежедневието на хората. За целта е необходимо да се търсят източници на финансиране, извън бюджета, за изграждане на големи инфраструктури обекти. Като възложител на такива, общините ще могат да осигуряват работа на местни фирми, а те съответно заплати и спокойствие на много семейства“, коментира председателят на УС на НАПОС и председател на Общински съвет- Варна Борислав Гуцанов.
Алтернативните начини за финансиране бяха основната част от дебатите на конференцията на НАПОС – „Ролята и мястото на общинските съвети като основен фактор в местното самоуправление в условията на финансова криза“. Като лектори в нея се включиха експерти от „Финансиа Груп“ АД и „ХИПО ИНВЕСТМЪНТБАНК“ АГ, които предлагат банки да отпускат инвестиционни кредити за общините. В част от европейските страни това е разпространена практика. Общините трябва да съсредоточат усилия и в подготовката на проекти по различните програми на ЕС.

Останалите основни направления, по които членовете на НАПОС ще работят през следващата година са разширяване на диалога с представители на всички власти, с граждански сдружения, обединения и браншови организации, уточни Борислав Гуцанов. Той добави още, че асоциацията ще продължи да настоява за децентрализация на местното самоуправление. „Категорично трябва да отчетем обаче, че този процес е двустранен. Общините трябва да са готови за подобни нови действия, а не самоцелно да се иска повече самостоятелност“, коментира председателят на асоциацията. НАПОС ще продължава да работи съвместно, както и досега, с Националното сдружение на общините в Република България, тъй като диалогът между кметове и председатели на общински съвети е най-важната част от доброто местно самоуправление. Двете организации вече заедно ще връчват станалата традиционна награда за общините „Финансист на годината“, която досега беше в годишния план на НАПОС.

Общото събрание на Асоциацията отчете дейността за изминалата една година и очерта приоритетите за работата през следващата. Съставът на УС беше попълнен с петима нови членове.

По повод пет годишния юбилей на НАПОС, за добрата съвместна работа и взаимопомощ, бяха наградени настоящи, бивши, почетни членове на Асоциацията, както и представители на държавната и местни власти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *