В Чехия папата припомни делото на Кирил и Методий

С поздрав на чешки език и припомняйки делото на братята Кирил и Методий – патрони на Европа и християнството, започна тридневното посещение на папа Бенедикт XVI в Чешката република.

По време на първото си слово на чешка земя папата отправи благодарност и за падането на тоталитарните режими преди 20 години. Хиляди деца и възрастни приветстваха папата в чешката столица. Повече от 1000 военни и полицаи осигуряват охраната на Бенедикт XVI по време на срещите му в Прага и на месите в Бърно и Стара Болеслав:

Това е втората визита на папа Бенедикт XVI вЧехия. Светият отец припомни 20-та годишнина от “Нежната революция” и падането на Берлинската стена.

По време на официалните срещивчера не са обсъждани детайлите по забавената повече от седем години ратификация на споразумението между Ватикана и чешката държава. Визитата възобнови споровете между чешките политици за реституцията на църковната собственост. Голяма част от чехите дори подозират,че това е основната причина за посещението, въпреки обявената “духовна” цел.

Мозайка е подаръкът от папа Бенедикт XVI за президента Вацлав Клаус. В президентския дворец дойдоха още председателите на двете камари на Парламента- Милослав Вълчек и Пржемисъл Соботка, премиерът Ян Фишер, представители на политическия, обществения елит и дипломати.

По-рано днес папата получи “ключа“ на Прага, връчен му лично от кмета Павел Бем, след което написа послание в паметната книга на чешката столица.

Бенедикт XVI донесе като дар златна корона за световноизвестната статуя на младенеца в кармелитската катедрала. Статуята на малкия Исус е от 16 век и се посещава от над 2 млн души годишно от цял свят.

На папата бяха поднесени и други дарове- ритуални съдове от чешко стъкло от кардинала на Чехия Милослав Вълк, както и предмети от злато и чешки гранат от висшите духовници.

Вечерта главата на Римокатолическата църква присъства на концерта на чешката филхармония в негова чест в “Испанската” зала на президентството.

Затворена за туристи бе катедралата “Свети Вит” в Пражкия храд, къдетобеше вечерната молитва на папата и гостите от Ватикана.
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *