В 42% от планинските села живеят под 100 жители

Населените места в планинските райони са изправени пред тревожно обезлюдяване, само за 10 години тенденцията се увеличава с 7 %. В 25% от планинските села и градове в България няма деца на възраст под 14 години, в 12% въобще няма млади хора под 40 години, а в 7% от населението в тези места е над 60-годишна възраст.

42% от всички населени места в планините имат под 100 жители. Това сочи проучването в планинските региони на България, поръчано от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Данните за социалната структура в тези места също са силно притеснителни. В 35% от планинските градове и селища няма постоянно присъствие на лекар. Преди във 18% от тях е имало поликлиника, а сега в 20% няма дори аптека. Хората имат затруднение и с намирането на зъболекар в тези райони.

Друг проблем е образованието. В 33% от тези места няма училище до 8 клас, а в 10% липсват гимназии. В 22 на сто преди е имало детски градини, а сега вече са закрити, пише News. В 19 населени места пък въобще не може да се стигне с кола през зимата.

Евродепутатът ни Илияна Йотова възнамерява да започне да подготвя европейско общо законодателство, което да толерира планинските региони. „Пари, инвестиции, околна среда, демография, работа са петте думи, които трябва да бъдат вкарани в планинските региони“, коментира тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *