Газовите залежи в „Хан Аспарух” са по-малки от прогнозираното

Газови залежи в блок „Хан Аспарух“ най-вероятно са около 100 милиарда куб.м., но това е 5 пъти по-малко от прогнозите, които бяха направени преди няколко години, когато консорциумът на „Тотал“, ОМВ и „Репсол“ получи лиценз за проучвания. Все пак става въпрос за сериозно количество, което е десетки пъти по-голямо от хипотетичните залежи на шистов газ в България.

„Можем да потвърдим, че е налице потенциал за намиране на въглеводородни натрупвания в блок „Хан Аспарух“. Това заяви за „Преса“ Роберт Лекнер, говорител на ОМВ. По думите му обаче е твърде рано да се направи окончателно заключение. По-подробна оценка на ресурсите ще бъде извършена след тълкуването на данните от 2D и 3D сеизмиката и след като бъдат направени предвидените два проучвателни сондажа. Кладенците ще бъдат с дълбочина на сондажите между 1000 и 2000 м. Пробиването им ще стане в периода от 2015-2016 г. При максимално добра организация първият добив на газ, ако очакванията за залежи се потвърдят, може да бъдат направени през 2017. Въпросът за стойността на добива ще се решава на по-късен етап, ако бъде регистрирано търговско откритие“, пише изданието.

В случай, че бъде открито „синьо гориво“ в „Хан Аспарух“ добивът му ще е с 35% по-евтин от цената на газа, доставяна ни от Русия и Азербайджан. Това ще донесе огромни ползи за всички индустрии, зависещи от природния газ – енергетика, металургия, химическа промишленост.

Според запознати при доказани запаси и умело договаряне е възможно българската страна да получи 55% от добития газ.

Блок „Хан Аспарух“ е на около 80 км от морския бряг край Варна. Площта за проучване е 14 220 кв.км, а дълбочината му е 100 и 2000 м. Съвсем близо до него е румънският блок „Нептун“, в който е открито находище със запаси от около 84 милиарда куб.м. газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *