Златото достигна най- ниската си стойност от февруари до сега

Цената на златото падна до най- ниската си стойност за последните два месеца във вторник, наранена от печалбите на акциите на Уолстрийт и от изходящите потоци на публичните фондове, базирани на злато, което е признак за слаб инвестиционен интерес.

Кюлчетата паднаха за четвърти пореден ден, след като данни от правителството на САЩ показаха, че цените на жилищата са нараснали през февруари, докато доклад на Националната асоциация на брокерите на имоти показа, че продажбите на съществуващи жилища са били малко по- силни от очакваното.

Загубите на златото се ускориха, след като цените паднаха под техническата подкрепа на 1280 долара за тройунция, активирайки тежки стоп- лос ордери.

Търговци заявиха, че предстоящото публикуване на данни за икономически индикатори на САЩ, включително продажбите на нови домове в сряда и поръчките на стоки за дълготрайна употреба и молбите за помощи за безработни в четвъртък, вероятно ще определят посоката на цените на златото в близкото бъдеще.

Спот цените изгубиха 0,5% до 1284.85, след като по- рано достигнаха дъно на 1277.10, което последно бе видяно на 11 февруари.

Американските фючърси върху злато с доставка през юни поевтиняха с 7.40 долара до 1281.10 долара за тройунция при обем на търговията около 30% под 30- дневната пълзяща средна.

По- добрите икономически перспективи на САЩ, изразени чрез шестте поредни дни на печалби на индекса S&P 500, който бе подкрепен от добрите резултати на американските компании, се отразиха негативно върху привлекателността на златото в качеството му на безопасен актив.

SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, докладва за поредния спад в запасите си в понеделник, като изходящите потоци бяха в размер от 3 тона, като така общо притежанията на фонда спаднаха до 792.14 тона.

Само през миналата седмица размерът на изходящите потоци на фонда достигна 9.3 тона, заличавайки аванса, натрупан от началото на годината. Търговци заявиха, че устойчивите изходящи потоци от SPDR може да направят всякакви печалби на златото трудни за задържане.

Новините за изходящите потоци на фондовете стреснаха някои краткосрочни притежатели на злато, много от които бяха решили, че масовите разпродажби, с които се характеризираше 2013, са приключили, споделиха още търговците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *