„Газпром“ готов да доставя 47 млрд. куб. м за ЕС през „Турски поток““

„Газпром“ е готов да доставя в Европа чрез газопровода „Турски поток“ 47 милиарда кубически метра газ годишно и да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември 2016 г., предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на компанията след посещение на генералния й директор Алексей Милер в Турция. Там той се срещна с министъра на енергетиката Танер Йълдъз.
„При проектирането на газопровода ще бъдат отчетени нарастващите потребности от природен газ в района на Истанбул като във връзка с това е уточнен обемът газ, който ще бъде доставян до границата между Турция и Гърция – 47 милиарда кубически метра годишно“, се посочва в съобщението, цитирано от БТА. „Мощността на морския газопровод от Русия до Турция ще бъде 63 милиарда кубически метра годишно, а предварителният срок за завършване на строителството на първата линия е декември 2016 г.“, отбелязва „Газпром“.
Според информация на руската информационна агенция ТАСС „Газпром“ и Турция са съгласували сухопътния участък на „Турски поток“ за по-нататъшни проучвания и проектиране. Тя се позовава на генералният директор на руската компания Алексей Милер. По думите му сухопътният участък вече е нанесен на картата. Неговата дължина ще бъде 180 километра, точката на излаз на сушата ще е в района на Каякьой, точката за предаване на газа за турските потребители – Люлебургаз, а точката за изход на тръбопровода на турско-гръцката граница – местността Епсила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *