Плановете за скок на приходите от хазарт напълно се провалиха

Промените в облагането на хазарта не доведоха до ръст на приходите в хазната. Постъпленията през 2014 г. са се сринали с близо 20 млн. лв. Приходите падат въпреки изваждането на светло на част от онлайн хазарта и осуетения в последния момент опит за налагане на по-ниски такси за офлайн оператори. Това става ясно от данните на НАП и Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за постъпилите приходи от хазартна дейност през миналата година. От 2014 г. НАП отговаря само за събирането на данъка от игралните автомати и казината, а ДКХ отговаря за събирането на такси за всички останали видове хазартни игри.

От облагането на хазартни съоръжения като игрални автомати и казина през 2014 година НАП е събрала 53.5 млн. лв. Постъпленията са съизмерими с тези от предходната година. При този вид хазарт данъкът е 15%, като ставката не бе променена.

Много по-скромни от очакваното са постъпленията от такси в Държавната комисия по хазарта. От лицензирането на онлайн оператори и изваждането на светло на част от онлайн хазарта ДКХ е заработила през 2014 г. скромната сума от 2.67 млн. лв. В нея се включват и приходите от еднократни такси (100 000 лв.) за лицензиране на онлайн оператори и 20% такса върху разликата между получените залози и изплатените печалби. При обсъждането на тези текстове от закона за хазарта през 2013 г. от МФ прогнозираха поне 8 млн. лв. приходи при лицензиране на поне 4 оператора. Според сайта на ДКХ в момента има лицензирани 8 бетинг компании. ДКХ не предостави справка каква част от тях са лицензирани през 2014 г., за да се съпоставят приходите от еднократното плащане за издаване на лиценз и останалата част от таксата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *