Япония отчете шести пореден излишък по текущата сметка през декември

Япония отчете своя шести пореден излишък по текущата сметка през декември, след като засилването на инвестициите вече трайно надделява над търговските дефицити.

Излишъкът по текущата сметка на страната е достигнал 187,2 млрд. йени (1,57 млрд. долара) през декември преди сезонните корекции, показаха данните на Министерството на финансите в понеделник. Равнището остана далеч под очакваните в анкета на The Wall Street Journal и вестник Nikkei 353 млрд. йени.

Излишъците се увеличават в последните месеци отчасти поради значително по-слабата японската валута, което покачва стойността на постигнатите в чужбина печалби от японските компании. В същото време резкият спад на цените на петрола, започнал през втората половина на 2014 г., спомогна за смекчаване на огромния търговски дефицит на страната, натрупан от 2011 г. насам.

За цялата 2014 г. Япония отчете излишък в размер на 18,07 трлн. йени (151,5 млрд. долара) – най-големият в историята.

Текущата сметка отчита търговията със стоки, услуги, туризма и инвестициите. Изчислява се като се определи разликата между постъпленията на Япония от чуждестранни източници и плащанията по външни задължения. Сумата изключва нетните капиталови инвестиции.

В същото време отделни данни, публикувани в понеделник, показаха, че отпускането на заеми от японските банки се е увеличило с 2,6% спрямо година по-рано през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *