„Газпром“ не смята да се връща към „Южен поток“

Връщането към „Южен поток“ в сегашната му конфигурация не е актуален въпрос за „Газпром“, заяви зам.-директорът на руския газов гигант Александър Медведев, цитиран от РИА Новости.

„В момента усилията на руската страна са съсредоточени към реализацията на проекта „Турски поток“, каза той и допълни, че „Газпром“ отчита „широкото тълкувание на България по Третия енергиен пакет на ЕС“. Въпреки това обаче „Южен поток“ към днешна дата не е актуален проект, става ясно от неговите думи.

„Понесохме сериозни загуби, свързани с отказа на нашите партньори от реализацията този проект“, каза Медведев. По негово мнение много въпроси около „Южен поток“ остават открити.

България разчита на нов газопровод от Русия като един от източниците на газ за хъба „Балкан“.

Руският президент Владимир Путин изненада европейските си партньори със спирането на „Южен поток“ през декември 2014 година. Тогава, по време на визита в Анкара, Путин анонсира началото на „Турски поток“, информира investor.bg.

Според първоначалните планове тръбите на „Южен поток“ трябваше да минават по дъното на Черно море, през територията на България, Сърбия и Унгария и до газовия хъб „Баумгартен“ в Австрия.

Сега обаче приоритет е „Турски поток“ – тръбите ще минат отново по дъното на Черно море, но ще излязат на турския бряг. Идеята на „Газпром“ е да бъдат построени две тръби – едната директно за турските клиенти, а другата – през територията на Гърция до потребителите в Южна Европа.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *