Газпром трябва да убеди и Австрия и Украйна за Южен поток

Две страни от общо седем – Австрия и Унгария – остава да бъдат убедени от газовия гигант „Газпром“ да се включат в осъществяването на проекта „Южен поток“, чиито тръбопровод ще пренася руски природен газ до Централна и Южна Европа, става ясно от коментар на анализатора Валерий Нестеров, цитирано от ежедневника „Ведомости“.
Нестеров, който работи за руската инвестиционна компания „Тройка Диалог“, не вярва, че „Южен поток“ и друг важен за Европа проект – „Набуко“ са конкуренти, а напротив могат да се допълват.
Междуправителствено споразумение за строителството на газопровода „Южен поток“ през територията на Гърция бе подписано на 29 април от руския министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко и гръцкия министър на развитието Христос Фолиас. Преди това руският президент Владимир Путин уговори споразумението с гръцкия премиер Костас Караманлис.
За изграждането на газопровода Русия и Гърция ще създадат съвместно предприятие на равни начала. По думите на Христенко, Русия ще доставя в Гърция до 10 млрд. куб.м газ годишно. Консумацията на газ в Гърция ще се удвои за 10 години, а Русия може да я удовлетвори напълно, заяви председателят на управителния съвет на „Газпром“, Алексей Милер.
Изявленията на Милер и Христенко са по-скоро политически, смята Нестеров. Нуждите на Гърция от газ са значително по-малки – 3,2 млрд. куб.м през 2006 г., по данни на Вritish Рetroleum. При това Гърция предпочита да получава гориво от няколко източника: природен газ от Азербайджан, а втечнен – от Алжир и други страни.
Едва ли Гърция ще се откаже от диверсификацията, за да зависи напълно от руските доставки, е мнението на Нестеров. Гърция е само петият участник в „Южен поток“ от общо седем, с които трябваше да се постигне споразумение.
Въпреки, че точният маршрут на „Южен поток“ все още не е определен, предполага се, че от Русия за България ще бъде построена частта под Черно море, а след това се планира едно отклонение през Гърция за Южна Италия по дъното на Адриатическо море, и второ – през Сърбия и Унгария за Австрия.
Русия подписа споразумения със Сърбия, България и Унгария в началото на годината. Италия участва от самото начало в проекта. Остава да се постигне споразумение с Австрия и Украйна. Тръбата ще минава през икономическа зона на Украйна по дъното на Черно море.
За момента може да се каже, че е решена съдбата на едно от отклоненията – от България за Гърция, но не на главното трасе, казва Нестеров. Обявяваният за конкурент на „Южен поток“ проект „Набуко“ предвижда доставката през Турция на газ от Каспийския регион в обем 25-30 млрд. куб.м годишно за Австрия през България, Румъния и Унгария.
Нестеров смята, че макар „Газпром“ да бърза да запази за себе си централноевропейския регион е рано да се слага кръст на „Набуко“, защото консумацията в Европа расте, а проектът активно се подкрепя от Европейския съюз. Ясно е, че дори и да има подобни опасения, двата газопровода няма да бъдат конкурентни, а ще се допълват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *