ЕК критикува Великобритания и Франция относно баланса на бюджетите им

Докато повечето страни-членки на ЕС вече управляват по-успешно финансите си и спазват изискванията за баланс на държавния си бюджет, Франция и Великобритания най-вероятно ще се превърнат в черните овце на Европа през следващата година.
Европейският комисар по икономика и финанси Хоакин Алмуния заяви, че ще предложи стартирането на дисциплинарна процедура срещу Париж и Лондон през юни, тъй като Франция и Великобритания имат по-голям бюджетен дефицит от границата от 3% от БВП, определена от ЕС. Според изчисленията на специалистите бюджетният дефицит на Великобритания ще достигне 3.3% от БВП както през тази, така и през следващата година, съобщава EUobserver.com. От друга страна френският бюджетен дефицит за тази година ще е 2.9%, а през следващата най-вероятно ще прескочи 3-те процента.
Критиката от страна на Брюксел, особено що се отнася за Лондон, е голям удар, тъй като доскоро Великобритания беше давана за пример като икономически модел. Но ЕС не може да наложи санкция за Великобритания, тъй като тя не е част от еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *