Газът може да поскъпне от април

Според Семерджиев е рано да се говори за драстични и резки увеличения поне за второто тримесечие на годината. Ако цените на петрола обаче продължат да растат, това ще се отрази по-сериозно при ценообразуването за третото и четвъртото тримесечие. По думите му – тогава ще се търсят всички резерви, за да е плавно увеличението на цената на газа, включително местният добив.
Газовият доставчик „Булгаргаз“ прогнозира на този етап увеличение от около 6% на цената на газа от 1 април. Според председателя на регулатора – процентът може и да е по-малък от този, ако цените на петрола се успокоят, а положително влияние в тази насока може да има намалено търсене.
Семерджиев посочи, че влиянието на политическите събития в арабските държави върху цените на горивата прави трудна всяка прогноза. Ако политическата нестабилност не се отрази съществено, то не бихме имали основание да се притесняваме за високи цени, дори и през лятото. Добрата новина е, че все пак намалява потреблението, ще се намалят количествата, които „Булгаргаз” купува по договорите си, изтъкна той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *