”Феноменален интерес” към зелени проекти

Той съобщи, че по ОПРР има чакащи проекти за финансиране на стойност над 200 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност в детски градини, училища, публични сгради.
Министърът припомни, че по програмата ще бъде публикувана през юни схема за подобряване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради на стойност 78 млн. лв. По разчети на министерството, базирани на досегашната програма за саниране на жилища по линия на ПРООН, зареновирането на 700 000 апартаменти, в които живеят 3 млн. българи, ще са нужни 4 млрд.евро.
С тази инвестиция ще бъдат икономисани около 1600 мегавата енергия, което значи, че страната ще икономиса АЕЦ „Белене“, заяви министърът.
Пряко свързаните проекти за енергийна ефективност по програмата са на стойност 983 млн. лева като 503 договора за 244 млн. лева са подписани, каза министърът. Освен това по програмата има около 244 млн. лева за мерки, които индиректно са свързани с енергийната ефективност – например за подобряване на градската среда, където общините могат да инвестират за енергоефективни осветителни тела.
Според министър Нона Караджова, също участник във форума, при разпределението на европейски средства трябва да бъде отчетено това, че над 30% от територията на България е покрита със защитени зони от мрежата Натура 2000. По думите на Караджова в защитените зони могат да се развиват екологичен туризъм и програми за създаване на екологични работни места. Тези територии са уникално богатство, но в определен смисъл и ограничител за развитието на тези икономики, които иска да развива нашето население, отбеляза министърът. Според нея това трябва се отрази в начина, по който се разпределят средствата.
Караджова обяви, че се работи и върху „зелено данъчно облагане“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *