Газът поскъпва с близо 13% от април

Природният газ ще поскъпне с близо 13 процента от април съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Исканото от „Булгаргаз” увеличение на цената от 32 процента няма да бъде осъществено.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране няма да удовлетвори искането за голям скок в цената на природния газ. Ето как председателят на регулатора Константин Шушулов описа шансовете на газовата компания да получи 32 на сто поскъпване на синьото гориво: „Никакви. Това, което „Булгаргаз” иска – 32 процента, казах, че не може да се сбъдне.”

През юли ще бъде сметнато общото поскъпване на газа за последните три тримесечия, за да се определи увеличението в цената на парното. Поскъпването на природния газ е: на 1 октомври 2007 година – с 4 процента, на 1 януари 2008 г. – грубо казано, с 10 процента, и сега – с около 13 процента, което прави около 27 процента.

С колко обаче ще поскъпне токът все още не е ясно. Трите дружества – ЧЕЗ, EVN и Е.ON, искат увеличение в цената на електроенергията между 9 и 12 процента. Информация за увеличението ще има в началото на лятото. „Те всички искат. „Булгаргаз” иска 32 процента увеличение, преди това искаше 34 процента, всеки нещо иска. Очевидно, че няма шанс да получат такова увеличение”, каза председателят на ДКЕВР.

Шушулов потвърди, че водата в София няма да достигне цена от 1,20 лв. на кубически метър, за каквото настоява концесионерът „Софийска вода”. В момента водата за потребителите струва около 80 стотинки за кубически метър. След като от компанията представят пред регулатора изпълнен инвестиционен план, Комисията ще промени цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *