Федералният резерв рязко намали лихвата в опит да съживи икономиката

едералният резерв на САЩ рязко понижи основната лихва в опит да сложи край на увеличаващата се нервност на финансовите пазари и да даде импулс на отслабващата икономика.
Лихвата бе намалена от 3% на 2,25%, но това понижение се оказа по-малко от очакваното, коментира Би Би Си. Въпреки това пазарите буквално полудяха след като решението на институцията беше обявено.

.new_container {border:1px solid #dcdbdc; background:#f1f1f1; padding:4px;margin-right:145px;margin-top:1px;}
* html .new_container {float:left; margin-right:5%;}
.in img {border: 3px solid #fff;}
.in { border: 1px solid #dcdbdc; }
.anketa {background:#e0e0e0;width:100%;border-top:1px solid #fff;border-bottom:1px solid #cbc9cc;}
.anketa .title {padding:10px 10px 16px 0px; font-weight:bold;font-size:11px;}
.anketa .stulb {padding-bottom:6px;}
.anketa .stulb img {height:4px;background:#fff;}
.video {background:#f6f7f0 !important;}
.video td {vertical-align:top;}
.video .arr {padding:10px 4px 0px 10px;}
.video .t {padding:5px 4px 0px 0px;}
.video a {font-weight:normal;}
.video .l {font-size:10px;white-space:nowrap;}
.nvgn { border-bottom: 1px solid #cac9cc; border-top: 1px solid #fff; height: 23px; background: #dcdbdc; text-align: center; color: #fff; margin: 2px; }
.nvgn div { padding-top: 4px; }
.nvgn img { margin: 0 4px; vertical-align: middle; }
.nvgn a { font-weight: bold; color: #fe6700; }
.nvgn a.ced { font-weight: normal !important; color: #000; cursor: default; }

var displ_art = 1;
var art_count = 1;

В началото на седмицата основните индекси регистрираха спад под влияние на неочаквания крах на „Bear Stearns“. В сесията във вторник обаче стойността на индексите рязко се увеличи.
„Дау Джоунс“ достигна до 12 393 пункта. Индустриалният индекс покачи стойността си с над 420 пункта или 3,51%. Това е най-резкият скок от 29 юли 2002 година, когато стойността му се увеличи с 447 пункта, припомня Екон.бг.
Много анализатори смятат, че икономиката на САЩ вече се намира в рецесия, която формално настъпва след две тримесечни снижения на БВП.
През последните няколко дни Федералният резерв предприе стъпки, за да сложи край на паниката на финансовите пазари, възникнала във връзка с крупната американска инвестиционна банка „Bear Stearns“, която се оказа на ръба на фалита.
В неделя вечерта стана известно за покупката на банката от нейния конкурент „JP Morgan“ за минималната сума от 236 млн. долара.
Финансовият министър Хенри Полсън призна, че в момента икономиката на САЩ е изправена „пред лицето на резкия спад“, но се надява след няколко месеца ситуацията да се промени.
Федералният резерв показа, че най-главният приоритет за него е отново да изправи икономиката на крака, а за инфлацията ще се тревожи по-късно, смята Дениъл Либи от „Sands Brother Select Access Fund“, цитиран от Би Би Си.
Опитвайки се да даде импулс на икономиката, Федералният резерв намали лихвите няколко пъти от средата на септември миналата година.
Източник на проблеми пред американската икономика е кризата на пазара на ипотечно кредитиране, който се разрази в средата на миналата година.
Оттогава банките се страхуват да се кредитират една друга, защото не желаят да понесат загуби от инвестициите, гарантирани от ипотечни кредити.
Вчера резервът взе решение и да намали лихвата, на която дава заеми на банките до 2,5%. Това, заедно със стъпките, предприети по-рано, ще увеличи ликвидността на финансовите пазари, ще помогне да се поддържа умерен ръст и ще намали рисковете пред икономическата активност, обяснява в. „Дневник“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *