Газът поскъпва с 15,6%, парното – с 10%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага от 1 януари цената на природния газ да се повиши с 15,61 %, стана ясно от сайта на комисията.
“Булгаргаз” ЕАД предложи на ДКЕВР да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2010 г. в размер на 437.80 лв. /хм3 без ДДС. Увеличението от 63.67 лв./хм3 (17.02 %) в сравнение с действащата цена, е в резултат на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, предаде „Фокус“.
Предложеното от регулатора средно поскъпване на топлинната енергия е 9-10 % за страната. За София например 9.4 %, за Пловдив – 9.3 %, за Плевен – 10.4 %, за Бургас – 9.9 %. Обявеният ръст нагоре в цените на топлото и газа не е окончателен.
С 10-11 % средно трябва да поскъпне топлоенергията, ако електрическата от когенерации не се увеличи, каза пред „Фокус” заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. Увеличението на цената на природния газ с 15.61 %, макар и с 2 % по-ниско от искането на „Булгаргаз” при всички случаи драстично надвишава заложената цена при ценовия преглед за топлофикационния сектор. Ако това увеличение се приеме, това означава, че около 10-11 % средно ще има увеличение на топлинната енергия, ако се пренесе изцяло поскъпването на природния газ към цената на топлинната енергия, каза Терзийски.
Според него логичното е ръстът нагоре след увеличението на природния газ от 1 януари да се разпредели между топлоенергията и електроенергията, която произвеждат топлофикациите. Тогава е възможно при положение, че от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) искат да се запази по-ниска цената на топлината енергия, там увеличението да бъде около 7 % и увеличението на електрическата енергия, която произвеждат топлофикациите също да е от порядъка на около 5 % до 8 % в зависимост от това колко генерират дружествата, каза той. Такъв вариант също се обмисля.
На 21 декември ще се проведе Консултативен съвет, когато ще се уточняват още неща, а повече яснота около цените от началото на януари ще има на 22 декември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *