Лоу кост превозвачи се готвят за експанзия

Въпреки финансовата криза и фалита на Sky Europe през септември 2009 г., оцелелите нискобюджетни компании се готвят за лов на пътници догодина. EasyJet непример планира да открие 36 нови дестинации, като за съжаление нито една от тях не включва България.
Авиокомпанията оперирира със 182 самолета по 449 маршрута, на 113 летища в 28 държави. Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа Wizz Air пък ще разширява капацитета на полската си мрежа с 30% догодина.
Българската мрежа на Wizz Air през май 2010 г. ще съдържа общо 22 дестинации (14 от София и 8 от Бургас и Варна) заедно със сезонните полети.
От 22 май 2010 г. авиокомпанията ще обслужва 4 нови линии от летище София – по три пъти седмично ще лети до Мадрид, Париж (Бове), Франкфурт (Хан) и Болоня (Форли).
Другата известна у нас – Germanwings, предлага полети до повече от 70 дестинации в Европа от петте си бази в Кьолн/Бон, Щутгарт, Берлин – Шьонефелд, Хамбург и Дортмунд.
Флотът на компанията се състои от 27 самолета Airbus A319. Wizz air, Germanwings и easyJet са трите нискотарифни превозвача, които извършват полети от софийското летище.
През 2009 г. те са превозили близо една трета (26%) от всички пътници, което е ръст от 16% спрямо 2008 г.
В световен мащаб през последните 12 месеца easyJet е превозила над 45 милиона пътници. Като само за ноември пътниците й са се увеличили с 12,2% спрямо ноември 2008 г.
Wizz Air е превозила над 7,6 милиона пътници през последните 12 месеца.
Флотилията на авиокомпанията към момента е съставена от 26 самолета Airbus A320, опериращи от 11 бази, разположени в Полша, Унгария, България, Румъния, Украйна и Чехия.
Догодина се очаква на софийското летище да кацат още две нови нискотарифни авиокомпании – Nikki и Cimber Sterling.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *