Ганчо Ганчев: Допуснато е отклонение при планирането на макрорамката на бюджета

Допуснато е съществено отклонение при планирането на макрорамката на бюджета, заяви пред БНРпроф. Ганчо Ганчев- съветник на премиера Георги Близнашки по икономическите въпроси.

„Действително ситуацията с бюджета е сложна, имаме забавяне на приходите и блокирани европрограми. Все пак има и оптимизъм, че блокираните средства по еврофондовете могат да бъдат възстановени, могат да се вземат и мерки за подобряване на събираемостта при ДДС и акцизите“, каза той.

„Освен всичко друго имаме аналитичен проблем. При съставянето на бюджета за тази година е допуснато едно сериозно отклонение, което е свързано с инфлацията. Предвидено е, че инфлацията ще бъде 1,8 на сто, а на практика ние имаме за първите шест месеца дефлация“, отчита икономистът.

Той определя това отклонение като много съществено. „Това означава, че данъчната база, при която се събират данъците, ДДС и акцизите, е по-ниска от предвиденото и това е една от причините за отклоняване на приходите от набелязаното равнище“, аргументира се той.

Според него трябва да се подобри аналитичната работа при прогнозирането на параметрите на макрорамката.

Проблемът е, че по времето на Симеон Дянков била закрита Агенцията за анализи и прогнози, а резултатът според експерта, е отслабване изобщо на аналитичния капацитет.

Ганчо Ганчев посочи, че ще се наложи актуализация на бюджета и коментира процедурата на БНБ запечатане на пари.

„Печатането на пари зависи от търсенето на пари от населението. Всъщност при инфлация хората се стремят да се освободят от парите и да купят стоки. Именно поради дефлацията има смисъл да държите пари. Ако цените спадат, покупателната сила на парите, които държите, нараства. Хората предпочитат да имат повече пари при себе си както поради дефлацията, така и заради известни колебания в доверието към банковата система“, обясни той.

По думите му от началото на годината досега количеството банкноти в икономиката е нараснало с около 1 млрд. лв. Това обаче не означава недоверие или опасност от инфлация.

„Изобщо при валутен борд е много трудно да се получи инфлация, тъй като количеството пари в обръщение не може да превишава валутния резерв. От тази гледна точка нямаме опасност от инфлация“, припомня Ганчев.

Той обаче упрекна авторите на Бюджет 2014, че не са отчели начина, по който функционира валутният борд. „При валутен борд икономиката се уравновесява чрез периодично преминаване от инфлация към дефлация, това е трябвало да бъде отчетено“, коментира съветникът на премиера.

Според него в момента икономическата ситуация е сложна и изисква много добре обмислени мерки за фискалния сектор и енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *