Графика на деня: Оценката на бизнеса у нас за електронното управление

Бизнесът у нас не се възползва от електронните услуги, предоставяни от общините, са изводите от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ). Това подсказва за липсата на достатъчно информация за наличието на услугите и предимствата от тях, коментира икономистът от института Явор Алексиев.

Според получените данни бизнесът в България оценява качеството на предоставяните услуги като „по-скоро добро“. Средната оценка е 3,40 по скала от 1 (много ниска оценка) до 5 (отлична оценка). Най-висока оценка е поставена на електронните услуги на област Бургас – 3,87, а най-ниска е оценката за област Видин – 3,05.

В същото време обаче сравнението между поставената оценка и постигнатите резултати в отделните общини показва липсата на значима статистическа връзка между двете, отбелязват още от ИПИ. За пример икономистите посочват, че в области като Стара Загора и Варна, където в много от общините електронните услуги са добре развити, оценката за тяхното качество е под средната за страната.

В Бургаска област, която има най-висока оценка, пък едва четири от тринадесетте общини предоставят услуги от трето и четвърто поколение (т.е. „двупосочно взаимодействие“ – потребителите изпращат бланки и формуляри по електронен път, макар и администрацията да не е длъжна да отговори в реално време и по същия начин, както и „транзакция“ – гражданите и фирмите комуникират с администрацията по електронен път и обратно „онлайн“).

Общо 14 са общините в страната, в които електронните услуги са от четвърто поколение, а на етап „двупосочно взаимодействие“ (трето поколение) са 108 от общините в България, сочи проучването на ИПИ.

От получените данни от Института правят оценка и на развитието на електронните услуги през последната година. От тях се вижда, че в 52 общини, спрямо 51 през 2013 година, развитието на една от услугите – „работа на едно гише“, е в отличен етап на работа. Това означава, че в има едно място за контакт и всички случи се решават там, а достъпът се осъществява по много канали – лично, телефон или интернет.

По-значимо е увеличението по отношение на въвеждането на работата на едно гише на работещ етап – от 64 на 76 общини, както и на развиващ се етап – от 88 на 101 общини. На развиващ се етап контактите между гражданите, респективно фирмите, с администрацията се осъществява лично или по телефон на предимно едно място за достъп, но се налага и допълнителни контакти с други структури и звена. Увеличава се и броят на общините – от 23 на 25, при които работата на едно гише е в базов етап на своето развитие.

Проучването на ИПИ е проведено в периода март – май 2014 година, като в него участват 254 общини. В България има общо 28 области и 264 общини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *