Забрана за продажби на инвестиции заплашва Citigroup

Американската финансова корпорацияCitigroupе заплашена от ограничения, които ще ѝ попречат да продава инвестиции в частни инвестиционни и хедж фондове на богати клиенти, заради скорошно споразумение с щатски регулатори.

Забраната, която не е била обявена преди, произлиза от одобряването на споразумението между Citigroup и Американската комисия за ценните книжа и борсата (SEC) от 5 август, свързано с продажбата на някои дългови инструменти от страна на банката в края на 2006 г. и началото на 2007 г., съобщаваWall Street Journal.

Самото споразумение за 285 млн. долара беше сключено през 2011 г., но окръжният съдия в Манхатън Джед Раков първоначално го отхвърли, понеже размерът на глобата представлява „джобни пари за субект като Citigroup”. На 5 август тази година съдия Раков одобри споразумението, след като първоначалното му решение беше отменено на втора инстанция от Апелативния съд на САЩ.

Събитията се развиха по неблагоприятен за Citigroup начин отчасти заради времето, в което протекоха те. Ново правило на SEC, прието преди година, забранява на лица с „тежка наказателна присъда, регулаторна или съдебна заповед, или друго лишаващо от права решение“ да участват в частни предлагания. Тъй като агенцията въведе правилото преди споразумението на Citigroup да получи окончателно одобрение, корпорацията стана субект на неговото действие.

Други банки със сходни сделки успяха да избегнат забраната, тъй като техните споразумения са сключени преди промяната на закона.

През последните 2 седмици Citigroup изпраща писма до хедж фонд компании, в които ги информира, че банката вече няма да има възможност да насочва инвеститорите към техните фондове. В писмата се споменава, че Citigroup работи за разрешаването на проблема с SEC. За да стане това, агенцията трябва да отмени наказанието.

Опитите на Citigroup да си издейства отмяна на наказанието вероятно ще изискват доста време след промяната на законодателството, смята запознато с въпроса лице. Обикновено когато SEC отменя наказанията си, това е за да могат компаниите да извършват нормално дейността си, стига това да носи обществена полза.

Напоследък обаче някои от членовете на SEC лансират идеята да не бъдат отменяни наказанията на извършителите на рецидиви, тъй като по този начин агенцията ги освобождава от „последиците от неправомерното им поведение“.

Citigroup има и други споразумения с правителството, включително исделката за 7 млрд. долараот миналия месец заради обвиненията на правителството, че компанията съзнателно е продавала „токсични“ ипотеки преди избухването на финансовата криза.

Citigroup има бизнес с около 40 хедж фонда, които предлага на клиенти на частната си банка. Последната управлява 310 млрд. долара, като изискването за клиентите ѝ е да притежават нетно състояние от поне 25 млн. долара.

Citigroup ще може да продължи да продава частни инвестиции на големи институции.

Забраната идва във време когато все повече инвеститорите се насочват към хедж фондове и така наречените алтернативни инвестиции, на които се гледа като на начин за защита срещу потенциални загуби, имайки предвид високите стойности на активите на капиталовите пазари. Продажбата на хедж фондове и други алтернативни инвестиции на богати клиенти е обещаващ бизнес за мнозина на Wall Street, включително и частните банки на други финансови компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *