Гафът на Плевнелиев

По изключение този път гафът идва не от премиера, а от президента. На среща с българските посланици той им препоръча да „реагират“, когато чуждестранните медии „представят България по неподходящ начин“.
Самоубийственият съвет на президента
Има минимален шанс посланиците все пак да не се вслушат в този самоубийствен съвет. Инак би следвало скоро да научим как посланикът в Германия, например, привиква някой местен журналист, а после си скубе косите, че вместо да „се поправи“ журналистът се е впуснал да преразказва за публиката си цивилизационния български принос към развитието на дипломацията.
За ужас на по-внимателните политически наблюдатели президентът дори даде конкретен пример, в който посланиците биха могли да „реагират“ пред чуждестранните медии. Той каза, че не може последните избори да се представят „като символ на липса на демокрация, при положение, че не беше така“.

На последните избори всичко си беше наред – такава е истината според Плевнелиев

На последните избори в България германски наблюдатели регистрираха прозрачни бюлетини, предварително попълнени бюлетини, кабини за гласуване, до които имат достъп външни лица, погрешни указания към гласуващите и най-вече комисии, които не са били инструктирани как да броят гласовете. Според фондация „Науман“ изборите са били белязани от зависими медии, липса на плурализъм и никакъв политически баланс във властта. Фондация „Фридрих Еберт“ пък заговори за култ към личността в България. Последното твърдение беше цитирано от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Не е за завиждане този посланик, от когото би се искало да разясни на въпросния вестник по-правилната истина.
България и Германия – открийте разликите
Ясно е, че Плевнелиев е лаик в политиката и че това до голяма степен беше усилващо аурата обстоятелство. Онова, което не е ясно, е друго. Изглежда, че краткият му престой в правителството на Борисов е наложил или сравним, или по-голям отпечатък върху поведението му, отколкото дългогодишния му престой в Германия, например. Досегът с традиционни демокрации обикновено изключва съвети като този някой посланик да реагира на медии, защото не му харесва какво са написали. Правителството на Борисов формира точно обратния опит.

Татяна Ваксберг, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *