Инвеститори се отказаха да опрощават гръцки дългове

В 20 от 36 срещи с облигационери, те или са отхвърлили предложенията на правителството или са поискали отлагане на преговорите или не са успели да постигнат кворум, съобщи днес гръцката служба за управление на дълга.
Размерът на задълженията, които касае този казус е около 26.8 млрд долара, деноминирани в долари, евро, швейцарски франкове и йени. За 15.3 млрд. долара от тази сума вече са постигнати споразумения за преструктуриране.
Гърция се опитва да реорганизира останалата част от дълга си след като принуди или се споразумя с кредитори, притежаващи книжа за 197 млрд. евро да приемат загуби от около 70% от стойността на облигациите им.
Опциите на Атина включват преговори за постигане на взаимно приемлив компромис, или отказ от плащане на задълженията, съобщава Bloomberg.
Притежателите на облигации с плаваща лихва, които изтичат на 15 май – книжата с най-скорошен падеж, вече отказаха да участват в преструктурирането на дълга.

Финанси

Така Атина има 30-дневен гратисен период, за да им плати. Това ще бъде първият тест за новото правителство на Гърция, което ще замени експертния кабинет на Лукас Пападимос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *